Index Vakbarát Hírportál

Iránban is elkezdték korlátozni a netet

2019. december 25., szerda 17:13

Iránban kormányellenes tüntetések szerveződnek csütörtökre, alighanem ennek tudható be, hogy az ország több térségben is elkezdte korlátozni a lakosság internet-elérését, írja a Reuters.

A tüntetések jelentős részben a közösségi médián keresztül is szerveződnek. Miközben a korábbi tüntetések áldozatainak rokonai közül is többen újabb tüntetéskre ösztökélték a polgárokat, akár a közösségi médiás felhívásokhoz csatlakozva. Az iráni Kovács Zoltán, azaz a kormány külső kommunikációját Twitteren is erősen támogató szóvivő szerint az internet leállítása "Fake News", semmilyen iráni hatóság nem adott erre utasítást. Több forrás szerint viszont az ország egyes részein már elérhetetlenek a külföldi oldalak vagy egyáltalán nem működik a mobilnet.

Egyébként Oroszország pont mostanában kísérletezik egy némileg hasonló, de keményebb megoldással, amivel azonnal le tudnák vágni a teljes lakosságot a globális netről, ha a kormánynak úgy tartja kedve. 

Az iráni kormányellenes düh eleinte még az üzemanyagárak emelése miatt robbant ki november közepén, de hamar átcsapott általánosabb elégedetlenségbe, ahol a tüntetők általában több politkai szabadságjogot szeretnének.  

A tiltakozások lecsillapítására az iráni hatóságok egyebek közt lekapcsolták az internet nagy részét is. Válaszul az amerikai külügyminisztérium felszólította a Facebookot, az Instagramot és a Twittert, hogy függesszék fel az iráni vezetők oldalait, amíg helyre nem állítják az internethozzáférést az országban.

A tüntetések kezdete óta Teherán többször hangoztatta, hogy a megmozdulásokat külföldről, iráni emigráns csoportok köreiből szervezik, mégpedig a síita állam ellenségei, Szaúd-Arábia, Izrael és az Egyesült Államok segítségével.

Rovatok