Index Vakbarát Hírportál

Trump felszólalt a szíriai civil áldozatokat követelő támadások ellen

2019. december 26., csütörtök 17:34

 Donald Trump amerikai elnök arra szólította fel csütörtökön Damaszkuszt és szövetségeseit, Moszkvát és Teheránt, hogy ne gyilkoljanak tovább civileket az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban, írja az MTI. 

Az amerikai elnök Twitter-posztjában azt írja,

Oroszország, Szíria és Irán ártatlan civilek ezreit gyilkolják meg vagy készülnek meggyilkolni Idlíb tartományban. Ne tegyék! Törökország keményen dolgozik azon, hogy megállítsa ezt a mészárlást 

A szír kormány az orosz légierő bevonásával december 16. óta fokozta a térség elleni légitámadásokat, hogy csapást mérjenek az iszlamisták és a rendszerellenes egységek ellen. A harcokban múlt csütörtök óta 46 falu felett vették át az ellenőrzést és megközelítették a térség kulcsfontosságú városát, Maaret-an-Numant. December 24-én nyolc civil halt meg a támadásokban, közöttük öt gyermek. 

A támadásokat egyébként április végén indította meg a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű Szíriai Arab Hadsereg, illetve a vele szövetséges orosz csapatok. Az OSDH múlt pénteki jelentése szerint eddig legalább 1315 civil, ebből 335 gyerek halt meg az offenzívában, az ENSZ szerint a támadások miatt közel 400 ezren menekültek el otthonukból.

Idlíb tartomány jelentős részét, illetve a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét szíriai lázadók és szélsőséges iszlamista szervezet, a Haját Tahrír as-Sám tagjai tartják uralmuk alatt. A török elnöki szóvivő kedden jelentette be, hogy Oroszország egy török látogatás hatására azt mondta, dolgozik a támadások felhagyásán. A Reuters szerint Trump szoros kapcsolatra törekszik a török elnökkel, Erdogannal, aki szintén a harcok leállítása mellett érvelt, szerinte ugyanis

Az európai országok „meg fogják érezni” az újabb migránshullámot, ha a szíriai kormányerők a felkelők utolsó fellegvárának számító, északnyugati Idlíb tartományban nem állítják le az offenzívát.

(Borítókép: Donald Trump 2019. december 10-én. Fotó: Kevin Lamarque / Reuters)

Rovatok