Index Vakbarát Hírportál

Körfűrésszel törtek be Navalnij irodájába az orosz rendőrök

2019. december 26., csütörtök 15:14

Rövid időre őrizetbe vették az orosz hatóságok Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust az általa alapított Korrupció Elleni Küzdelem Alapítványa (FBK) székhelyén csütörtökön tartott házkutatás során Moszkvában – írja az MTI és a BBC.

Az FKB szóvivője az ellenzéki politikus őrizetbevételét Twitteren jelentette be, majd később közölte, hogy Navalnijt elengedték a hatóságok. Navalnij Twitterre rövid videót is kitett arról, hogyan törnek be az irodájába:

A házkutatás egy nappal az után történt, hogy az FBK egyik munkatársát, Ruszlan Saveddinovot erőszakkal besorozták az orosz hadseregbe, és egy északi-sarki katonai bázisra küldték. Saveddinov korábban egészségügyi okokra hivatkozva kérte felmentését a sorozás alól, de kérvényét a bíróság elutasította. Az esetet Navalnij emberrablásnak nevezte.

Az FKB korábban keresetet nyújtott be az illetékes moszkvai kerületi bírósághoz Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen azon a címen, hogy passzív magatartást tanúsít az emberi jogok megvédésében. A keresetet november végén elutasították.

A hatóságok augusztusban indítottak nyomozást pénzmosás miatt a 2011-ben létrejött alapítvány ellen, azóta pedig a súlyos bűnügyekben eljáró, országos hatáskörű Nyomozó Bizottság (SZK) emberei már harminc oroszországi régióban tartottak házkutatást az FBK irodáiban és munkatársainak a lakásán. A szervezetet októberben az orosz igazságügyi minisztérium külföldi ügynöknek minősítette.

Az FBK tavaly, az elnökválasztás évében több, gyakorlatilag országos megmozdulást szervezett a korrupció ellen, valamint több orosz politikai és üzleti vezető vagyonosodásáról tett közzé a világhálón tényfeltáró jelentéseket. Navalnijt a hatóságok az elmúlt években többször őrizetbe vették, ám rövid idő után mindig kiengedték.

(Borítókép: Alekszej Navalnij ül a folyosón az általa alapított Korrupció Elleni Küzdelem Alapítványa (FBK) székhelyén tartott házkutatás közben Moszkvában 2019. december 26-án. Fotó: Alexander Golovach / Handout / Reuters)

Rovatok