Index Vakbarát Hírportál

Timmermans visszafogadná Nagy-Britanniát

2019. december 26., csütörtök 17:21

Zakatol a Brexit, és Frans Timmermans szíve majdnem megszakad. A holland politikus, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke egyfajta személyes hangvételű szerelmes levelet írt a brit Guardian című lapba Nagy-Britanniához. A szigetország a legfrissebb és aktuális menetrend alapján 2020. január 31-én távozik az Európai Unióból, miután Boris Johnson miniszterelnök két hete komoly győzelmet aratott az előrehozott parlamenti választáson.

Levelében arra mutatott rá Timmermans, hogy bár a britek szeretik azt éreztetni, hogy ők különbözők, és mindig is a kontinensként utaltak Európa többi részére, hogy fenntartsák a távolságot, szerinte minden európai nemzet egyedi, és mindegyiknek szüksége van arra a kis távolságra egymás közt.

Ezek a különbségek pedig a csodálat, a meglepetések, kényelmetlenségek, félreértések, gúnyolódások, kifigurázások és a szeretet forrásai Timmermans szerint, amely a jó esetben növelik a kreativitást és a produktivitást, rossz esetben félelmet, a felsőbbrendűség érzését szítják.

Timmermans azzal zárja sorait, hogy mélységesen bántja Nagy-Britannia távozása, szívesen látná újra az EU tagjai közt Nagy-Britanniát, mert  ez is olyan családi kötelék, amit igazából sohasem lehet elvágni.

Rovatok