Index Vakbarát Hírportál

Téves riasztás keltett pánikot egy koreai katonai bázison

2019. december 27., péntek 17:58

Sürgősségi sziréna keltett pánikot egy Észak-Koreához közeli katonai bázison csütörtökön, írja a BBC: a több ezer amerikai katonáknak otthont adó Camp Caseyben „emberi hiba” okozta a téves jelzést, ami akár háborús riasztás is lehetett volna.

A veszély ugyanis reális: Észak-Korea még december elején fenyegette meg egy „karácsonyi ajándékkal” a Dél-Koreában állomásozó csapatokat, mivel Donald Trump amerikai elnök nem hajlandó tárgyalni az országot sújtó szankciók enyhítéséről. 

Többször is írtunk arról decemberben, hogy az ázsiai ország rakétakísérleteket hajtott végre – ezzel akarhatták ugyanis kiprovokálni azt, hogy Trump a tárgyalóasztalhoz üljön. 

Azonban mint később kiderült, a csütörtöki szirénazaj csak téves riasztás volt az Észak-Koreához legközelebbi katonai bázison,

eredetileg ugyanis egy kürtszót kellett volna hallaniuk a katonáknak a hangszórókon keresztül. A megriadt közlegényeket természetesen azonnal értesítették a hibáról, mondta Col Crighton hadnagy. 

Nemcsak Dél-Koreát, de Japánt is elérte nemrég az észak-koreai fenyegetés – szintén tévesen. A japán közszolgálati NHK adott ki helyi idő szerint péntek hajnalban olyan hírt, miszerint rakétatámadás érte az ország partjait a kommunista rezsim felől. Húsz perccel később viszont a műsorszóró visszavonta a hírt, és elnézést kért a hiba miatt, amit „oktatási célokkal” magyarázott.

Rovatok