Index Vakbarát Hírportál

Először ítéltek el Nepálban valakit azért, mert kizárt a házából egy éppen menstruáló nőt

2019. december 27., péntek 11:16

Nepál hó borította hegyein minden évben több nő fagy halálra amiatt a régi hagyomány miatt, hogy 

nem mehetnek be a házba, ha éppen menstruálnak. 

A tradíció szerint a menstruáló nőket az istállóba vagy valamilyen erre a célra kialakított kunyhóba kell száműzni, hogy ezzel védjk meg a falu tisztaságát. 

Idén először azonban börtönre ítélték egy férfit, aki miatt halálra fagyott egy fiatal nő. 

A New York Times szerint a nőjogi szervezetek nagyon örülnek az ítéletnek, és bíznak abban, hogy ezzel végre a nők jogai előnyt élveznek az évszázados tradíciókkal szemben. 

A fiatal nő halála nagy indulatokat váltott ki Nepálban. A hegyvidéki Acham nevű faluban élő nőt a sógora tette ki a fészerbe, ahol halálra fagyott. Több újság is arról cikkezett, hogy az eset a nemzetük szégyene, és az emberjogi csoportok pedig nagy erőkkel sürgették a hatóságokat, hogy tartassák be azt a tavalyi törvényt, ami azokat bünteti, akik kizárják otthonából a menstruáló családtagot. 

A törvény ellenére a menstruáló nők kizárása még mindig népszerű a falvakban, többen tiltakozásukat is fejezték ki, hogy most börtönbe került valaki, aki mindössze csak tiszteli a hagyományokat. 

A helyi rendőrfőnök például azt mondta, hogy a nő önszántából ment ki a fészerbe, mert be akarta tartani a hagyományokat és mert ez a kultúrájuk része. 

A kormány egyébként próbálja betartatni a törvényt, például beígérte, hogy megvonja azoktól a segélyt, akik nem bontják le a házuk mellett azokat a kunyhókat, ahova a nőket küldik, és nem hagynak fel ezzel a szokással. 

A hagyományok szerint Nepálban a menstruáció alatt a nőket koszosnak, mérgezőnek tartják, és már a gyerekekkel is megtanítják, hogy ebben az időszakban balszerencsét hoz, ha bármilyen módon kapcsolatba lépnek velük.

Rovatok