Index Vakbarát Hírportál

Putyin tudatosan hazudik a második világháború kitöréséről

2019. december 29., vasárnap 20:52

Az orosz elnök tudatosan hazudik a második világháború kitöréséről. A Lengyelországról tett kijelentésekkel Putyin csak Moszkva mostani problémáit akarja elfedni – erről adott ki hivatalos nyilatkozatot a lengyel miniszterelnök.

Mateusz Morawiecki arra reagált, hogy Putyin az elmúlt napokban egymás után több alkalommal is  kétségbe vonta a Molotov-Ribbentrop-paktum jelentőségét a világháború kirobbantásában, ehelyett Lengyelország felelősségéről beszélt, antiszemita disznónak nevezte a harmincas évekbeli berlini lengyel nagykövetet. A lengyel felelősségről Putyin állítólag cikket is készül írni.

Oroszországban néhány éve börtönbüntetést lehet kapni azért, ha valaki arról beszél, hogy a náci Németország mellett a sztálini Szovjetunió is megtámadta Lengyelországot – pedig ez a világ más részein történelmi tény, hiszen a Molotov-Ribbentrop-paktum  titkos záradékával összhangban a Szovjetunió 1939. szeptember 17-én lerohanta Lengyelországot.

Putyin elnök sokszor hazudott Lengyelország kapcsán. Mindig teljesen tudatosan tette ezt

– áll a Morawiecki által jegyzett dokumentumban. A lengyel miniszterelnök szerint Putyin az utóbbi hetekben elszenvedett kudarcokat (a Moszkvára kirótt európai uniós szankciók meghosszabbítását és az Északi Áramlat-2 projektben résztvevő cégekre kirótt amerikai szankciókat említi konkrétan) próbálja elfedni a szavaival.

Putyin kijelentései kapcsán már pénteken bekérették a lengyel külügyminisztériumba az orosz nagykövetet. Putyin dühét valószínűleg az válthatta ki, hogy az Európai Parlament a közelmúltban a Németországot és a Szovjetuniót egyaránt felelősnek mondta ki a második világháború kirobbantásáért.

Az 1939 augusztusában megkötött szovjet-német Molotov-Ribbentrop (vagy Hitler-Sztálin)-paktum a szovjet propagandával szemben valójában nem egy megnemtámadási szerződés volt, hanem „politikai és katonai szövetség, mely két érdekzónára osztotta Európát” –emeli ki most Morawiecki is. Sztálin támogatásának köszönhetően Hitler „büntetlenül meghódíthatott további országokat (...), és előkészíthette a holokausztot”. A lengyel sajtó szerint „az orosz provokációk hangneme erősödhet” Auschwitz felszabadításának január 27-ei évfordulója előtt.

Rovatok