Index Vakbarát Hírportál

Megdőlt a hidegrekord Indiában

2019. december 31., kedd 09:33

Indiában 1901 óta mérik a hőmérsékletet, és idén szilveszterkor mérték az eddigi leghidegebb napközbeni hőmérsékletet, 9,4 Celsius fokot Delhiben - írja a BBC.

Ez a nappali hőmérséklet nagyjából 1-3 fokos éjszakai hőmérséklettel jár együtt, ami azt jelenti, hogy a város 200 éjszakai melegedője megtelt a hideg elől behúzódó hajléktalanokkal.

A legtöbb európai vagy amerikai várossal ellentétben India hűvösebb területein fekvő városaiban sincsenek a lakások téliesítve, annyira szokatlan errefele az ennyire hideg időjárás. Az évente előforduló néhány igazán hideg napot általában hősugárzókkal vészelik át az országban, valamint olyan hagyományos módszereket használva, mint a melegvizes palackokkal melegítés és persze a vastag takarók.

A téli hideg Indiában együtt jár a rossz levegővel és a rossz látási viszonyokkal, amiatt hétfőn 30 vonat és 450 repülőjárat csak késve tudott elindulni Delhiből, ezzel alapos közlekedési káoszt előidézve.

Delhiben a levegőminőségi index annyira rossz értékeket mutat az elmúlt napokban, hogy a legjobb minőségű levegő is egészségtelennek számít a városban, az igazán szennyezett részeken viszont kifejezetten veszélyes már tartózkodni.

Rovatok