Index Vakbarát Hírportál

Könnygázt is bevetettek a bagdadi amerikai nagykövetség ellen nyomuló lázongók megfékezésére

2019. december 31., kedd 10:17 | aznap frissítve

Kedden többszáz iraki gyászoló megpóbálta megrohamozni az USA bagdadi nagykövetségét azután, hogy amerikai légitámadásokban vasárnap meghalt 25 síita milicista Irakban - írja az AP News a helyszínen tartózkodó tudósítóira hivatkozva.

A légicsapásokban meghalt Bagdad környéki milicisták temetése kedden volt, ezután döntött úgy a gyászoló tömeg, hogy az erősen védett, úgy nevezett Zöld Zónába menetelnek, egészen az amerikai nagykövetségig.

A tömeg azt skandálta, hogy "Le az USA-val, le az USA-val!", az Independent arról írt, hogy zászlókat is égettek.

A nagykövetség biztonsági őrei bevonultak az épület területére, miután a tömeg üvegekkel dobálta meg a követséget, és összetörte a külső biztonsági kamerákat.

A Reuters arról ír, hogy biztonsági okokból a nagykövetségről kimenekítették a nagykövetet és a személyzetet.

A Sky news arról ír, hogy az egyre jobban elfajuló események során lövéseket is hallottak, valamint könnygázt is bevetettek a tömeg megfékezésére, az amerikai nagykövetség tetején pedig legalább három katona fészkelte be magát.

A feldühödött gyászolók közben felgyújtották a követség kerítését, de elég ellentmondásos hírek érkeznek, egyelőre nem világos, hogy a követség épületét is lángokba tudták-e borítani, illetve, hogy sikerült-e áttörniük a követség kapuját vagy csak próbálkoztak vele.

Közben az iraki miniszterelnök arra szólította fel a lázongókat, hogy oszlassák fel a tüntetést, valamint, hogy na hajtsanak végre semmilyen aggresszív cselekedetet a nagykövetség dolgozóival szemben.

A helyszínre vezényelték az iraki különleges erőket is, hogy segítsenek csitítani a hangulatot.

Ezen kívül sárga zászlókat lógattak a nagykövetség falára, olyanokat, mint amilyeneket az irán által támogatott Katíb Hezbollah milícia is használ.

Trump Iránt tette felelőssé

Teljes mértékben Iránt teszi felelőssé az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége elleni támadásért a Twitteren Donald Trump. Az amerikai elnök néhány órával azután posztolt, hogy tüntetők megpróbáltak behatolni a nagykövetség épületébe.

Az elnök szerin "Irán megölt egy amerikai szerződéses alkalmazottat és sokakat megsebesített. Erre határozottan válaszoltunk és mindig is így fogunk tenni." Nem sokkal az elnök Twitter-bejegyzése után az amerikai külügyminisztérium közleményben tudatta, hogy az iraki elnök és a miniszterelnök biztosította Mike Pompeo amerikai külügyminisztert, hogy garantálják a nagykövetség amerikai munkatársainak biztonságát - írja az MTI.

Pompeo korábban telefonon tárgyalt Barham Száleh elnökkel és Ádil Abdel Mahdi ügyvezető kormányfővel, és a külügy tájékoztatása szerint "egyértelműen értésre adta, hogy az Egyesült Államok meg fogja védelmezni" állampolgárait, akik azért vannak Bagdadban, hogy "védelmezzék az önálló és független Irakot".

Mark Esper amerikai védelmi miniszter kedden délután bejelentette: Washington megerősíti a bagdadi amerikai nagykövetség védelmét, ezért további tengerészgyalogosokat küld Bagdadba. Egy amerikai katonai forrás szerint a nagykövetség védelmét biztosító tengerészgyalogosok néhány fővel való megerősítéséről van szó.

Ez a Hezbollah majdnem az a Hezbollah

A híradások alapján kissé zavaros lehet, hogy akkor most konkrétan kiket és miért is támadott meg az USA légiereje. Az alapvetően libanoni bázisú Hezbollah terrorszervezet ugyanis a 2010-es években számos nemzetközi konfliktusban vált érdekeltté. Szíriában 2012-től saját fegyvereseit vetette be, Jemenbe és Irakba pedig kiképzőket küldött az iszlám síita ágához és az iráni hatalmi érdekekhez kötődő milíciák felkészítésére. Irakban az iráni Forradalmi Gárdával együttműködve hozták létre a Kataíb Hezbollaht, ami annyit jelent „Isten Pártjának Brigádjai“. A szervezet a 2000-es évek második felében az Irakot megszálló Egyesült Államok elleni terrortámadásokra specializálódott, de 2014 után a bagdadi kormány által irányított reguláris hadsereget is kisegítette az Iszlám Állam elleni háborúban.

Így azután az a paradox helyzet állt elő, hogy a Kataíb Hebollah a szunnita dzsihadisták fenyegetése miatt egy oldalra került az Egyesült Államokkal. Azonban a szervezet soha nem került le az USA terror-listájáról, és az iráni befolyás terjedését árgus szemekkel figyelő Izrael is folyamatosan támadja a Hezbollah szíriai támaszpontjait és utánpótlási útvonalait, az utóbbi időkben pedig már Irán iraki érdekeltségeit is.

Rovatok