Index Vakbarát Hírportál

16 rab halt meg egy mexikói börtönincidensben

2020. január 1., szerda 13:51

Az ország középső részén történt az eset, a hatóságok még nem tudják, hogy miért alakult ki lövöldözés és hogy jutottak fegyverek a börtönbe.

Tizenhat rabot megöltek és további öt megsebesült abban a lövöldözésben, amely a mexikói Zacatecas állam Varonil nevű börtönében alakult ki. Az eset Cieneguillas városában történt 13 kilométerre az állam fővárosától, amelyetv szintén Zacatecasnak hívnak.

A szilveszteri lövöldözés után a hatóságok négy lőfegyvert és késeket is lefoglaltak - írta a Reuters.

A Magyarország méretű, de gyéren lakott állam valaha önálló ország is volt, a mexikói forradalom egyik legfontosabb helyszíne, ma elsősorban ezüstbányászatáról ismert.  Az államban, mint egész Mexikóban a Los Zetas nevű drogkartell a legerősebb bűnbanda. A drogmaffia egykoron a mexikói hadsereg gerillák ellen bevetett különleges alakulatából jött létre, egyik vezetőjük kódnevében szerepelt a Z betű, ebből lettek ők a Los Zetas.

Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnök korábban komoly előrelépést ígért a drogmaffiák elleni harcban, 2018-ban vélhetően ennek is köszönhette elsöprő sikerét az elnökválasztáson.

A kormány most is azonnal bejelentette, hogy a növeli a biztonságot az állami börtönökben, ám az újabb véres incidens mindenképpen komoly csapást jelentett a  biztonsági eredményeire.

Rovatok