Index Vakbarát Hírportál

Van egy ország, amelyik teljesen betiltotta a napkrémeket

2020. január 1., szerda 10:50

Palauról van szó. A csendes-óceáni kis állam igazi búvárparadicsom, amely félti a korallzátonyait.

Palau, az alig 20 ezres, csendes-óceániai szigetcsoport lett a világ első országa, amely 2020. január elsejétől teljesen betiltotta a kereskedelmi forgalomban használható naptejek, napolajok, krémek használatát és értékesítését - írja a BBC.

A részben vulkanikus eredetű, részben korallzátonyokból álló 241 tagú szigetcsoport közül mindössze 12 szigeten laknak, de az ország erősen elaprózódva, így is 16 államra oszlik.

Kalandos történetű állam, saját néppel, nyelvvel, amely a történelem során tartozott Japánhoz, az Egyesült Államokhoz, Fülöp-szigetekhez, Új-Guineához, de sokszor volt önálló, legutóbb 1981 óta köztársaságként vívta ki függetlenségét. A kutatók már csak azért is szeretik, mert az ősi Palau teljesen matriarchális társadalom volt, az anya volt a családfő, és a legidősebb lány vitte tovább ezt a tisztséget.

Ma már szinte mindenki az idegenforgalomból, esetleg a kókuszdió-termesztésből él, így érthető, hogy a kis állam nagyon szeretné óvni búvárparadicsomait és korallképződményeit.

Az idei évtől kezdve az országban nem szabad használni és értékesíteni az oxibenzon-tartalmú kozmetikumokat.

A tiltás összesen tíz olyan összetevőt sorol fel, amelyek közül bármelyik megléte kizárást jelent , mert azok veszélyesek a természetre - hirdette ki Tommy Remengesau elnök. 

A kutatások szerint évi több ezer ezer tonna naptej csapódik le a korallokon világszerte, amely pusztítja a korallokat is, de a zátonyok körül élő halfajok fiatal egyedeit is.

Korábban Hawaii, az Egyesült Államok szigetállama jelentett be hasonló intézkedést, a 2021-re ígért tiltásra máris

több kozmetikai cég azzal reagált, hogy "minden mentes", vagyis a korallokat nem károsító, de mégis védelmet jelentő napvédőszereket fejleszt ki.

A jövőben több turisztikai paradicsom is már bejelentette, hogy hasonló intézkedéseket fontolgat.

Rovatok