Index Vakbarát Hírportál

34,5 millió dolláros adományt gyűjtött Bernie Sanders három hónap alatt

2020. január 2., csütörtök 21:35

A demokrata elnökjelöltségre pályázó politikus által nyilvánosságra hozott adatok szerint a 2019 utolsó negyedévében beérkezett kampánycélú pénzadományok összesített összege rekordot jelent. Különösen jelentős, hogy több mint ötmillió dollár egészen kis összegű adományokból (feltételezhetően alacsony jövedelmű magánszemélyektől) gyűlt össze. Ezen belül 1,8 millió dollár fejenként 18-20 dolláros adományokból származik.

Ezzel Sandersnek már 96 millió dollárja van az elnökjelöltségért folytatott kampánya költségeire. Így költőpénze kiemelkedik azon jelölttársai közül, akik eddig már nyilvánosságra hozták az utolsó három havi adományok befolyt összegét. Közülük Pete Buttigieg számlájára 24,7 millió, míg Tusli Gabbardnak 3,4 millió folyt be. Ugyanakkor a két legesélyesebb kihívója, Joe Biden és Elizabeth Warren még nem jelentette be az adományok összegét.

Sanders kampánycsapata hangsúlyozza, hogy a jelentős mennyiségű adomány azt bizonyítja, hogy Sanders a legesélyesebb jelölt, hogy leváltsa Trumpot, mert a kisemberek mögötte állnak a nagyhatalmú vállalatokkal szemben. Egyedül december 31-én 40 ezer új támogató küldött pénzt, az utolsó három hónapban pedig 300 ezer új ember küldött adományt a vermonti szenátornak.

(MTI)

Rovatok