Index Vakbarát Hírportál

Izraellel juthat új gázforráshoz Európa

2020. január 2., csütörtök 18:55

Aznap, amikor az ellene hozott vádemelés miatt három miniszteri tárcájáról is lemondott Benjamin Netanjahu, Athénban fontos megállapodást írt alá a ciprusi elnökkel és a görög miniszterelnökkel, amely új földgázforrásokhoz juttathatja Európát és átrajzolhatja a térség energetikai térképét.

Izrael átmeneti kormányának vezetőjeként Netanjahu Görögországba utazása előtt azt nyilatkozta, hogy a három ország különösen fontos szövetséget alapozott meg, amely növeli a térség stabilitását és Izraelt energiaexportáló nagyhatalommá teszi.

A három vezető megegyezett a Földközi-tenger alatt futó gázvezeték létrehozásáról, amely izraeli és ciprusi felségvizeken lévő gázmezőkről juttathatja az EU-t újabb gázforrásokhoz.

Az EastMed nevő vezeték az eddigi leghosszabb tengeri vezeték lesz a maga 1600 kilométeres víz alatti szakaszával. Egyelőre évi 9-12 milliárd köbmétert juttat Görögországba és Olaszországba.

A politikailag érzékeny területen fekvő vezeték megépítésének költségeit hatmilliárd euróra becsülik. Megépítése azonban nem csak technikai kérdés, sokkal inkább politikai: Törökország korábban ár bejelentette, hogy hozzájárulása nélkül nem épülhet meg a vezeték. Ankara többek között a megállapodásból kihagyott, csak Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság részesedésének biztosítására hivatkozva tiltakozott.

De Törökország és Cipruson kívül vita van a tenger alatti földgázkincs birtoklásának jogáról Izrael és Libanon között is.

A gázvezetékeket először a Ciprusig tartó 170 kilométeres szakaszon fektetik le, majd öt éven belül elkészülnek a további szakaszok Görögország és Olaszország felé – írta az MTI.

A Globes című izraeli gazdasági újság korábbi írása szerint az EastMed "Achilles-sarkát"

Kis gáz, nagy verseny

Bár Magyarország éves földgázfogyasztásával összevethető mennyiségről van szó, rövid távon is versenytársa lehet az orosz Gazpromnak, amely épp Törökországon keresztül igyekezett újabb dél-európai területeket is bekapcsolni vevői körébe.

Hosszabb távon azonban a mennyiség is növelhető, ha a vezetékhez a tervekhez megfelelően csatlakoznak egyiptomi gázmezők is, ami már érezhetően befolyásolhatja Oroszország piaci pozícióit is az európai gázpiacon, amelyben részesedése jelenleg 25 százalék körül van. Túlsúlya elsősorban az EU közép-kelet-európai tagjainál van, ahová később technikailag is lehetségessé válna az EastMedből jövő földgázt eljuttatni, a Görögország-Bulgária Interkonnektor (IGB) bevonásával és továbbépítésével.

A projektet az Egyesült Államok is támogatja, amely az EU-t érő fenyegetésként tekint arra, hogy orosz Gazpromnak nélkülözhetetlen szerepe van az európai földgázellátásban. Az EU éves földgázfogyasztása jelenleg 460 milliárd köbméter.

Rovatok