Index Vakbarát Hírportál

Rakétatámadás miatt megint bezárták Líbia egyetlen repterét

2020. január 3., péntek 11:52

Újabb rendelkezésig felfüggesztették a járatokat Líbia egyetlen működő repülőtéren, a tripoli Mitigán, mert a közelében rakéták csapódtak be – írja az MTI

A repülőteret egy nappal azután zárták be, hogy a török képviselőház elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely felhatalmazza a kormányt, hogy katonákat küldjön Líbiába a nemzetközileg elismert kormány támogatására. A török parlament egy évre adott felhatalmazást az esetleges líbiai katonai beavatkozáshoz.

Izrael, Görögország és Ciprus bírálja, hogy Erdogan csapatokat küldene a polgárháború sújtotta Líbiába.

Törökország döntése veszélyes fenyegetés a térség stabilitására nézve

– írta közös közleményében Benjámin Netanjahu izraeli és Kiriákosz Micotakisz görög kormányfő, valamint Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök csütörtök este Athénban. A vezetők szerint Ankara lépése az erőszak továbbgyűrűzéséhez vezethet az észak-afrikai országban.

Egyelőre nem tudni, ki lőtte ki a rakétákat.

Halifa Haftar tábornok, a tobruki székhelyű ellenkormány vezetője április óta folytat offenzívát Tripoli, a nemzetközileg elismert, Fájez esz-Szarrádzs vezette egységkormány székhelyének elfoglalásáért. Az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni.

Haftar azzal érvel, hogy meg kell tisztítani az országot a terroristáktól és zsoldosoktól, akik Szarrádzs kormánya mögött állnak. Ellenfelei szerint azonban a tábornok valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

Az elmúlt években a Mitiga nemzetközi repülőteret több alkalommal is bezárták, majd megnyitották a tüzérségi és légitámadások veszélye miatt. 

Rovatok