Index Vakbarát Hírportál

Tűzoltók szóltak be az ausztrál kormányfőnek a pusztító bozóttüzek miatt

2020. január 4., szombat 15:00

Szombaton újabb két ember vesztette életét a hónapok óta tartó bozóttüzekben, így az áldozatok száma mostanra huszonháromra emelkedett. Eddig több mint 1500 ház égett le és a lángok több mint 5,25 millió hektáron pusztítanak Ausztráliában, a szélsőséges időjárási körülmények pedig továbbra sem kedveznek a mentésben résztvevőknek. 

Az egyre súlyosabb helyzet miatt Scott Morrison kormányfő bejelentette, hogy 3000 tartalékost mozgósítanak a lángok elleni küzdelemhez, ami az ország történelmében először történt meg. 

„Takarodj és baszd meg!”

Miközben világszerte hírességek fognak össze és adományokkal segítik a katasztrófa sújtotta területen dolgozó tűzoltókat, egyre több kritika éri az ausztrál miniszterelnököt és kormányát. Scott Morrison kommunikációs szempontból is rendkívül rosszul kezelte, amikor év végén a katasztrófa sújtotta területek meglátogatása helyett inkább Hawaiira ment családjával. Döntéséért később többé-kevésbé elnézést kért, aztán újabb botrányos nyilatkozatot tett.  szerinte nem bizonyítható, hogy a helyzet kialakulásához elsődleges köze volna a klímaváltozásnak, és nem tervezi a szénipar korlátozását sem. 

A kormányfő a nyaralás után többek között az Új-Dél-Wales szövetségi államban lévő Cobargo kisvárosba is ellátogatott, ahol számon kérték, hogy miért nem kapnak segítséget, mi lesz az áldozatok hozzátartozóival és azokkal, akiknek leégett az otthona. A kormányfőt annyira megvetik, hogy egy tűzoltó miután meglátta az egyik hírcsatorna kameráját, egyszerűen beleüvöltötte, hogy 

Hé, add át a miniszterelnöknek, hogy takarodjon és bassza meg!

#AustralianFires pic.twitter.com/2yhmrvNYog

— James W.W. Rose (@jwwr) January 4, 2020

Morrison a hétvégén azt is bejelentette, hogy a tartalékosok mozgósítása mellett még több hajót és repülőt vetnek be a lángok megfékezésére. 

(Borítókép: Tűz Ausztráliában 2020. január 4-én. Fotó: Australian Maritime Safety Authority / Handout / Reuters)

Rovatok