Index Vakbarát Hírportál

Hátba szúrásnak nevezte Irak Szulejmáni likvidálását

2020. január 4., szombat 17:09

Az amerikai erők mozgásának korlátozásáról tett bejelentést az iraki fegyveres erők szóvivője azután, hogy az Egyesült Államok Bagdadban likvidálta az iráni Forradalmi Gárda különleges műveletekért és külföldi misszióiért felelős részlegét vezető Kászim Szulejmánit. Igaz, A szóvivő nem árult el részleteket arról, hogy technikailag mit jelent a korlátozás, amelyre egy „ilyen hátbaszúrás után” szükség van. Abdul Karim Khalaf erről az orosz Ria Novosztyinak nyilatkozott. (Oroszország destabilizáló lépésnek nevezte az amerikai akciót. Moszkva Iránnal szoros együttműködésben van Szíriában is, ahol Teheránnal egyeztetve kezdte meg a szíriai elnök aktív katonai támogatását, megmentve Bassar Aszad rezsimjét az összeomlástól.)

Khalaf beszámolt arról is, hogy a Szulejmáni elleni dróntámadással kapcsolatban folyik a nyomozás, felkutatják azokat, akiknek a támadás helyszínéül szolgáló bagdadi repülőtéren belül információja lehetett a kiemelt fontosságú védett személy útjáról.

Khalaf kommentálta a NATO döntését, amely szerint a katonai szövetség felfüggeszti az iraki erők kiképzését. A szóvivő szerint az ország védelmi erejének így is megvan a katonai képessége, hogy megvédje területét. Igaz, kénytelen volt elismerni, hogy ebben fontos szerepet játszott a NATO légiereje is, de a feladatok javát eddig is az iraki erők végezték el. 

Rovatok