Index Vakbarát Hírportál

Leváltották Kína hongkongi kapcsolattartóját

2020. január 4., szombat 14:30

Leváltották Kína hongkongi kapcsolattartóját, Wang Zhimint, írja a BBC a kínai közmédiára hivatkozva. Wangot Luo Huining, a Kommunista Párt Shanxi nevű tartományának vezetője váltja. 

Wang 2017 óta vezette a hongkongi hivatalt, azt nem közölték, mi az oka a mostani személycserének. 

Carrie Lam viszont továbbra is marad Hong Kong kormányzója, jegyzi meg a lap, habár ő nyújtotta be áprilisban azt a törvénymódosító tervezet, amely miatt május óta több százezres tüntetések vannak Hong Kong utcáin.

A tervezet értelmében a hongkongi kormány a jövőben kiadta volna a bűntények gyanúsítottjait Kínának, ami az ellenzők szerint a kínai befolyás erősödéséhez és a hongkongi függetlenség csorbulásához vezetett volna. Szeptember elején végül visszavonták a tervezetet, de az időközben általános kormány- és Kína-ellenes, demokráciapárti tiltakozássá dagadt tüntetések ennek ellenére folytatódtak. Folyamatosak az összecsapások a főleg radikálisabb fiatalokból álló kemény mag és a kezdetektől túlkapásokkal és erőszakkal vádolt, éles lőszert is többször használt rendőrség között.

A tüntetőknek öt követelése volt, ebből csak az egyik teljesült a visszavonással. A másik négyet továbbra is fenntartják:

A november végi helyhatósági választások a demokráciapárti erők elsöprő többségét hozták, és decemberben, majd az újévben is folytatódtak több százezres demonstrációk a városban.

Rovatok