Index Vakbarát Hírportál

Szoros verseny a horvát elnökválasztás második fordulójában

2020. január 5., vasárnap 12:52

Megkezdődött az elnökválasztás második fordulója Horvátországban: vasárnap reggel hét órakor kinyitottak a szavazóhelyiségek - írta az MTI. Szavazni este hétig lehet, utána az első hivatalos részeredményeket várhatóan este nyolc órától hozza nyilvánosságra az országos választási iroda.

Az első fordulóban egyik jelöltnek sem sikerült megszereznie az abszolút többséget, így az első két helyezett - Zoran Milanovic volt kormányfő, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) jelöltje és Kolinda Grabar-Kitarovic leköszönő államfő, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltje - vasárnap újra megmérkőzik egymással.

A két héttel ezelőtt tartott szavazáson Milanovic a voksok 29,55 százalékát, Grabar-Kitarovic pedig 26,65 százalékát gyűjtötte be. 

A legutolsó, pénteken közzétett közvélemény-kutatások Milanovic győzelmét vetítik elő, eszerint az ellenzéki jelölt a voksok 45 százalékára, míg ellenfele 42 százalékára számíthat. Ugyanakkor az első forduló előtti felmérések Garabar-Kitarovicot jelezték esélyesebbnek, Milanovic mégis közel három százalékpontos előnnyel győzte le december 22-én a jelenlegi államfőt.

Az elmúlt egy hétben négy vitát is tartottak a horvát televíziókban. A sokszor személyeskedésbe torkolló vitákban szakértők szerint Milanovic túl agresszíven, sokszor fenyegetően viselkedett, míg Grabar-Kitarovic kissé bizonytalan és monoton volt. A vitákat követő felmérések szerint a horvát nézők összességében Milanovicot tartották meggyőzőbbnek. 

Horvátországban a kormány és a parlament a fő végrehajtó, illetve döntéshozó szerv, de az elnök beleszólhat a külpolitikai irányvonal alakításába. Az államfő mandátuma öt évre szól, és jórészt protokolláris feladatok ellátására korlátozódik. A horvát alkotmány értelmében egy elnök legfeljebb két ciklusra választható meg.

Az elnökválasztással még az első forduló előtt ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen. 

Rovatok