Index Vakbarát Hírportál

A Hezbollah koporsót, Irán vereséget ígér az amerikai katonáknak

2020. január 5., vasárnap 18:24 | aznap frissítve

Az amerikaiak nyugat-ázsiai jelenlétének vége elkezdődött – írta a Twitteren az iráni külügyminiszter vasárnap, a két nappal korábban amerikai dróntámadásban a szomszédos Irakban megölt iráni kémfőnök temetésének napján. Mohamed Dzsavád Zaríf szerint Irán stratégiai választ ad Kászim Szulejmáni halálára, amelynek eredménye az amerikai erők kivonása és Washington befolyásának csökkenése lesz.

A nyilatkozattal egy napon Irak kezdeményezte a külföldi erők kivonását az országból. A határozat ugyan nem kötelező érvényű, de a korábbihoz képest mindenképpen más helyzetet teremt a magyar katonákat is magába foglaló nemzetközi erők iraki mindennapjaiban.

Az iráni külügyminiszter szerint Szulejmáni szombati iraki, majd vasárnapi iráni búcsúztatása a legjobb válasz az Egyesült Államoknak arra, hogyan is fogadja a térség a Donald Trump utasítására végrehajtott likvidálási akciót. Dzsavad Zaríf ezzel Mike Pompeo amerikai külügyminiszter nyilatkozatára reagált, amely szerint Iránban sokan táncot járnak örömükben Szulejmáni halálának hírére. (Az iráni vezetés valóban egyre nagyobb belső elégedetlenséggel és tüntetésekkel nézett szembe, kérdés azonban, hogy a külső veszély ezeket a folyamatokat felerősíti vagy ellenkezőleg, megkönnyíti a hatalom dolgát, hogy a fenyegetésre hivatkozva növelje támogatottságát.)

Az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka is hasonló szellemben nyilatkozott. Husszein Szalami szerint Washington csupán felgyorsította saját erőinek eltűnését a térségből. Az iráni haditengerészet parancsnoka szintén arról beszélt, hogy az általa vezetett erők alig várják a Szulejmáni által elkezdett ügy folytatását, és hogy elégtételt vegyenek haláláért. Alireza Tangsziri admirális szerint ehhez csak az ország legfelsőbb vezetőjének utasítására van szükség – írta az iráni Fars hírügynökség.

Visszafogják a munkát

A nemzetközi koalíció szombaton már döntött arról, hogy felfüggeszti az iraki erők kiképzését. Vasárnap pedig bejelentették: felfüggesztik terrorellenes műveleteiknek túlnyomó részét Irakban és Szíriában, hogy támaszpontjaik védelmére összpontosítsanak az Iránnal kibontakozó feszültségek közepette – írta az MTI.

A koalíció szóvivője hangsúlyozta, hogy néhány műveletet még végrehajthatnak, és önvédelemből csapást mérhetnek a szélsőségesekkel szemben.

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi szövetség egyben megerősítette, hogy felfüggeszti iraki kiképző misszióját és a helyi biztonsági erőknek nyújtott támogatást is a bázisai ellen végrehajtott rakétatámadások miatt.

„Elsődleges fontossággal bír az Iszlám Állam legyőzésén fáradozó koalíciós személyzet védelme” – áll a közleményben.

Koporsót ígér a Hezbollah

Megfenyegette a Közel-Keleten állomásozó amerikai katonákat Haszan Naszralláh, a Hezbollah libanoni síita szervezet vezetője vasárnap Bejrútban – írta az MTI. A libanoni Naszralláh kijelentette, hogy az Egyesült Államok hadserege megfizet Kászim Szulejmáni iráni tábornok megöléséért, s koporsóban fognak hazatérni az amerikai katonák és tisztek a Közel-Keletről.

A radikális szervezet vezetője beszélt arról is: nemcsak Iránnak, de a szövetségeseinek is kötelessége, hogy választ adjanak erre a tettre.

„Az amerikai hadsereg ölte meg őket (Szulejmánit és Muhandiszt), s ezért meg fog fizetni”, az amerikai civileknek azonban nem eshet bántódásuk, mert az csak Donald Trump amerikai elnök érdekét szolgálná – mondta Naszralláh.

Az iráni Forradalmi Gárda által 1982-ben alapított libanoni Hezbollah vezetője kijelentette, hogy igazságos büntetést terveznek a közel-keleti amerikai katonai jelenlétre, a célpontok között említette az amerikai katonai bázisokat, hadihajókat, illetve a katonákat.

„Amikor elkezdik az amerikai katonák és tisztek koporsóit az Egyesült Államokba szállítani, Trump és kormánya rá fog döbbenni, hogy valójában elvesztették a térséget és a voksolást is” – utalt a Hezbollah-vezető a 2020-as amerikai elnökválasztásra.

Naszralláh a Hezbollah által az amerikai tengerészgyalogosok bejrúti laktanyája ellen 1983-ban elkövetett, 241 életet követelő pokolgépes merényletre, valamint az ugyanabban az évben a bejrúti amerikai nagykövetség elleni támadásra utalva elmondta, hogy jelenleg jóval nagyobb számban állnak rendelkezésre lehetséges önkéntes merénylők, mint a múltban.

Irán „az ellenállás tengelyének” nevezi a támogatását élvező palesztin milíciákat, illetve iraki, szíriai, jemeni és libanoni szervezeteket, valamint a damaszkuszi vezetést.

A megmozduláson résztvevők közül egyesek azt skandálták, hogy „halál Amerikára”, s a Hezbollahsárga zászlajait és transzparenseket tartottak fel Szulejmáni arcképével.

Naszralláh kijelentette: a tábornok megölése új fejezetet nyit a Közel-Kelet történetében. Az amerikai hadsereg elleni támadások a térségbéli erőiket arra fogják kényszeríteni, hogy „megszégyenítve, megverten és borzalommal eltöltve vonuljanak vissza..., ahogy ez a múltban is történt”.

A Reuters hírügynökség felidézte, hogy az 1983-as terrortámadásokat követően 1984-ben vonták ki Libanonból az ott állomásozott amerikai katonákat.

Rovatok