Index Vakbarát Hírportál

Mennyit ért Szulejmáni gyűrűje?

2020. január 5., vasárnap 19:19 | aznap frissítve

Rendszeresen hordta nagy, vörös gyűrűjét Kászim Szulejmáni, aki akkor is viselte az ékszert, amikor az amerikaiak dróntámadása végzett vele Bagdadban, alaposan felbolygatva vele a közel-keleti helyzetet. Az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének vezetője maradványainak képe is bejárta a világot, amelyen egy leszakadt kézfej volt látható, rajta az ismert gyűrűvel.

Nem mind arany

A New York Post ékszerészekkel elemeztette ki a gyűrűt. 

„Nem egy Hope-gyémánt” – mondták ki a verdiktet a kőről, amely ránézésre szerintük karneol lehet. A vas-oxidtól narancsvörös kalcedonváltozat ma népszerű ezoterikus körökben, gyógyhatást tulajdonítanak neki. De a régmúltban is kedvelt kő volt, amely áldást hoz tulajdonosára.

A másik lehetőség, hogy a kő rubin, bár ezt kevésbé tartották valószínűnek a megkérdezett ékszerészek. Mindkét esetben olcsó darabról van szó, ezért is bizonyosak benne, hogy a foglalat sem fehérarany, csupán ezüst. 

Egy ilyen gyűrű legfeljebb néhány száz dollárt, legfeljebb ötszáz dollárt (kb. 150 ezer forintot) ér – mondták az ékszerészek, más kérdés, hogy Iránban a gyűrű eszmei értéke Szulejmáni halálával felbecsülhetetlenné vált.

Rovatok