Index Vakbarát Hírportál

11,8 milliárd forintnyit fizet az IKEA, mert egy instabil szekrény megölt egy kétéves gyereket

2020. január 7., kedd 11:11

46 millió dollárt (azaz 11,8 milliárd forintnak megfelelő összeget) fizet az IKEA annak a családnak, amelynek kétéves gyerekét egy bútor ölte meg – írja a BBC.

A kétéves Jozef Dudek 2017 májusában fulladt meg a család kaliforniai otthonában, miután az IKEA Malm típusú fiókos szekrénye ráborult. A 32 kilós bútordarabot a svéd óriásvállalat egyébként már korábban visszahívta, miután kiderült, hogy több gyerek halálát is okozta. 

Jozef szülei azt nyilatkozták, sosem gondolták volna, hogy egy kétéves gyerek képes lehet magára borítani a 76 centiméter magas fiókos szekrényt, de azt csak később tudták meg, hogy a rossz tervezés miatt instabil volt a bútor. Ehhez azt is hozzátették, hogy azért álltak ki a nyilvánosság elé, hogy felhívják más szülők figyelmét a visszahívott bútor veszélyeire, és hogy mindenkit a Malm szekrények  lecserélésére sarkalljanak.

Jozef családja azt is elmondta, hogy az IKEA által fizetett kártérítésből 1 millió dollárt fog adományozni olyan csoportoknak, amelyek azon dolgoznak, hogy a bútorokat biztonságossá tegyék a gyermekek számára.

Az IKEA már 2015-ben, két gyerek halála után figyelmeztette vásárlóit a Malm veszélyes dizájnjára, de akkor még azt hangsúlyozták, hogy a bútor csak akkor nem biztonságos, ha nincs a falhoz rögzítve. Csak később, 2016 decemberében hívták vissza teljesen ezt a terméket Észak-Amerikában, miután még egy gyerek életét vesztette. Akkor a három két év körüli áldozat (Camdem Ellis, Curreb Collas és Ted McGee) családjai közösen kötöttek megállapodást az IKEA-val, és együtt kaptak 50 milliós kártérítést.

Rovatok