Index Vakbarát Hírportál

Az elmúlt száz év legsúlyosabb földrengése pusztított Puerto Ricóban

2020. január 7., kedd 19:02 | aznap frissítve

6,4 erősségű földrengés volt Puerto Ricóban kedd reggel, írja a CNN. Már az elmúlt napokban is voltak kisebb földmozgások a szigeten, főként a déli, délnyugati partvidékén. 

Hétfőn a Richter skála szerint 5,8 erősségű földrengést mértek, de a kedd hajnali volt a legsúlyosabb. A sziget déli részén fekvő Ponce városában meghalt egy 77 éves férfi, és legalább nyolcan megsebesültek. Komoly károkat szenvedtek a sziget épületei, és  elpusztult egy természeti csoda is, leomlott a Punta Ventana néven ismert természetes kőhíd. 

Puerto Rico kormányzója, Wanda Vazquez Garced válsághelyzetet hirdetett a természeti katasztrófa miatt, és bejelentette, hogy 130 millió dollár segélyt különítenek el a károk rendezésére. Mozgósították a Nemzeti Gárdát, amely tagjai a mentésben vesznek részt.

A CNN azt írja, az elmúlt száz év legsúlyosabb földrengése a keddi. Becslések szerint a kár több mint 100 millió dollár lehet, nagyjából 400 ezer ember érezhette a rezgést.

A kormányzó arról beszélt a keddi sajtótájékoztatón, hogy körülbelül 300 ezer ember maradt ivóvíz nélkül a sziget déli részén, sok helyen pedig folyamatosak az áramkimaradások.

Judd Deere, a Fehér Ház szóvivője bejelentette, hogy Donald Trump elnököt tájékoztatták a helyzetről, és mind ő, mind Peter Gaynor, a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) ügyvezető igazgatója figyeli a fejleményeket, és folyamatosan kapcsolatban áll a kormányzóval. 

Rick Scott texasi kormányzó a Twitteren közölte, hogy telefonon egyeztetett Trumppal és Gaynorral, és a FEMA készen áll az azonnali segítségnyújtásra. Azonnali segítséget ígért Andrew Cuomo, New York állam kormányzója is, ám Puerto Rico kormányzója  egyelőre nem kért segítséget a szövetségi kormánytól.Több helyen menedékhelyeket állítottak fel, és több településen már dolgoznak a károk helyreállításán.

(Borítókép: Turista fényképezkedik az 5,8-as erősségű földrengés után egy ikonikus világítótorony romjaival Guanica városában. Fotó: Ricardo Arduengo / AFP)

Rovatok