Index Vakbarát Hírportál

Pedro Sánchez lesz az új spanyol kormányfő

2020. január 7., kedd 15:00

Miniszterelnökké választotta Pedro Sánchezt a spanyol parlament kedden Madridban, írja az MTI. A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkárát, eddigi ügyvezető kormányfőt 167 képviselő támogatta, 165-en voksoltak ellene, 18-an pedig tartózkodtak. Két nappal korábban a bizalmi szavazáson Sánchez még nem tudott abszolút többséget szerezni a 350 tagú képviselőházban. Most elég volt az egyszerű többség is.

Pedro Sánchez várhatóan szerdán teszi le miniszterelnöki esküjét VI. Fülöp spanyol király jelenlétében, és megnevezi kormányának tagjait, amely Spanyolország első koalíciós kormánya lesz a PSOE és az Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) radikális baloldali pártszövetség együttműködésével.

Mint novemberben írtuk, a kormányzó szocialisták nyerték az előrehozott parlamenti választást Spanyolországban, a negyedik helyen pedig a radikális baloldali Unidas Podemos végzett, akik 35 képviselőt küldenek a madridi parlamentbe. A szocialisták velük állapodtak meg a koalíciós kormány létrehozásáról. Ugyanakkor nem lesz egyszerű a helyzetük, ugyanis kisebbségben vannak, mindössze 155 mandátummal rendelkeznek a 350 fős alsóházban.

Rovatok