Index Vakbarát Hírportál

Az USA nem ad vízumot az ENSZ-be készülő iráni külügyminiszternek

2020. január 7., kedd 16:06

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter az MTI szerint kedden közölte: Washington megtagadta tőle a vízumot, amelyhez azért folyamodott, hogy részt vehessen az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtöki ülésén.

Az iráni külügyminiszter a jelenlegi amerikai kormány politikai csődjének nevezte azt, hogy megtagadták a vízumot az ENSZ egyik tagállamának külügyminiszterétől.

Az iráni politikust a vietnami külügyminiszter hívta meg a Biztonsági Tanács csütörtöki New York-i ülésére, amelynek témája a világszervezet alapokmánya. Zaríf amerikai útja lehetővé tette volna, hogy nagy nyilvánosság előtt bírálja a Forradalmi Gárda elitegységét vezető Kászim Szulejmáni amerikai likvidálását.

Az Egyesült Államok egyébként az 1947-es ENSZ-székhelymegállapodás értelmében köteles biztosítani a vízumot a világszervezetet felkereső külföldi diplomaták részére. Washington azonban azt állítja, hogy biztonsági vagy külpolitikai okokból, illetve terrorveszély miatt megtagadhatja a diplomatáktól is megtagadhatja a vízumot.

Az USA már tavaly nyáron az ENSZ épülete, az iráni ENSZ-misszió, az iráni ENSZ-nagykövet rezidenciája és a John F. Kennedy nemzetközi repülőtér közé korlátozta az iráni diplomaták mozgásterét. Ezen kívül pénzügyi és utazási szankciókkal is sújtotta Zarífot. A washingtoni külügyminisztérium azzal indokolta ezt a döntést, hogy az iráni külügyminiszter az elnyomó teheráni rezsim propagandájának terjesztője.

Rovatok