Index Vakbarát Hírportál

Harry herceg és Meghan Markle bejelentették: saját útjukat járnák

2020. január 8., szerda 20:27 | aznap frissítve

Továbbra is a brit királyi család kötelékében, de „progresszív, új szerepkörben” folytatná tovább Harry herceg és amerikai felesége, Meghan Markle, akik kanadai nyaralásuk után bejelentették: függetlenedni szeretnének a királyi családtól, több időt töltenének a jövőben Észak-Amerikában, írta a CNN.

Harry herceg és Meghan Markle az Instagramon közölték, több hónapnyi mérlegelés után úgy döntöttek, visszalépnek a királyi család magas rangú tagjaként betöltött szerepüktől, anyagi függetlenségre vágynak, ezzel együtt továbbra is támogatják II. Erzsébet királynőt, és tiszteletben tartják kötelességeiket.

Korábban már szóltak hírek arról, hogy a pár az idei év nagy részét Kanadában szeretné tölteni, sőt arról is, hogy akár hosszabb időre is oda költözhetnek, mostani bejegyzésük szerint leginkább kétlaki életre készülnek. A lépésnek – amely bizonyos értelemben háttérbe vonulásként is értelmezhető – sok szelete nem tiszta még, a sussexi hercegi pár azt ígérte, hogy idővel tájékoztatják majd a nyilvánosságot a részletekről.

Ahogy az MTI felidézi, Harry herceg jelenleg a hatodik helyen áll a trónöröklési sorrendben édesapja, vagyis Károly trónörökös, valamint bátyja, Vilmos herceg és Vilmos három gyermeke mögött. Harry és Meghan tavaly májusban született fia, Archie Harrison Mountbatten-Windsor apja után a hetedik a trónutódlási sorban.

Kérdés – és ezt a házaspár szerda esti bejelentése sem tisztázza –, hogy befolyásolja-e a trónöröklési sorrendet Harry és Meghan visszalépése a királyi család magas rangú tagjaiként betöltött szerepeiktől. Nem ismert egyelőre az sem, hogy Harry és felesége lemond-e az Ő Királyi Fensége (His/Her Royal Highness, HRH) megszólítás hercegként, illetve hercegnéként őket megillető jogáról is.

A brit királyi család legutóbbi ügyeit ebben a cikkünkben foglaltuk össze részletesen.

Itt írtunk már arról, hogy Harrynek és Meghannak egyre inkább teher a sajtó és az emberek érdeklődése. A hagyományokkal sok téren szakító Meghannak kijutott a beszólogatásból, a kritikából, és Harry sem mindig kezelte a sajtót a legtürelmesebben, egy ideje tehát érett már a mostani elhatározásuk.

Rovatok