Index Vakbarát Hírportál

Az USA felkészült állampolgárai tömeges kimenekítésére

2020. január 9., csütörtök 13:58

Az Egyesült Államok szállítógépeket és helikoptereket helyezett át Ciprusra arra az esetre, ha tömegesen kell kimenekítenie állampolgárait a Közel-Keletről.

- jelentette csütörtökön az MTI a Katimerini nevű görög napilapra hivatkozva. Washington az Iránnal kibontakozó lehetséges konfliktustól tartva az eredetileg csapatok, sebesültek, illetve rakomány szállítására tervezett C-130 Hercules típusú repülőgépeket, valamint Chinook és Black Hawk helikoptereket telepített a Földközi-tenger délkeleti részén található szigetre.

A Katimerini szerint szerdán nyolc Chinook és Black Hawk szállítóhelikopter indult el az Athén melletti Eleuszisz katonai repülőtérről, majd Rodoszt érintve megérkeztek Ciprusra. A C-130-as gépeket a krétai Szouda katonai támaszpontról helyezték át.

Nikosz Hrisztodulidisz ciprusi külügyminiszter a RIK közszolgálati rádiónak szerdán elmondta, hogy országa – mely nem tagja a NATO-nak - engedélyezte az Egyesült Államoknak a csapattelepítést egy "tisztán humanitárius misszió" végett.

Az amerikai állampolgárok fenyegetettsége azután szökött az egekbe, hogy múlt pénteken egy amerikai drónról lebombázták Kászim Szulejmáni iráni főtisztet, aki az ország külföldi különleges műveleteiért volt felelős. A likvidálás óriási felháborodást váltott ki Iránban és a Szulejmáni által istápolt iráni szövetségesek körében egyaránt. Annak ellenére, hogy szerda estére a nyilatkozatok alapján úgy tűnt, a jó negyven éve tartó amerikai-iráni konfliktus legutóbbi csörtéjét mindkét fél lezártnak tekinti, a Hezbollah vagy más, kevésbé jelentős milícia részéről előfordulhatnak megtorló akciók.

Rovatok