Index Vakbarát Hírportál

Három év szünet után újjáalakulhat a helyi kormány Észak-Írországban

2020. január 10., péntek 20:47 | aznap frissítve

Három év szünet után újjáalakulhat a helyi kormány Észak-Írországban, miután a fő protestáns és katolikus pártok péntek este egyaránt elfogadták a brit és az ír kormány rendezési tervét - írja az MTI.

A felekezeti hatalommegosztáson alapuló észak-írországi önkormányzatiság 2017 januárja óta nem működik, mivel súlyos vita robbant ki a két nagy koalíciós párt, a protestáns britpárti Demokratikus Unionista Párt (DUP) és a brit fennhatóság ellen küzdő katolikus Sinn Féin között.

A saját Trianonjukat ássák az angolok

A nézeteltérés névleg a megújuló fűtőanyag-források használatának ösztönzését célzó, ám az elmúlt években pénzügyi botrányba fulladt támogatási program miatt alakult ki, de a viszály hosszabb ideje orvosolatlan egyéb feszültségeket is a felszínre hozott. Ezek közé tartozik az ír nyelv észak-írországi hivatalos használatáról szóló régi vita. A brit-ír kormányzati rendezési terv erre a problémára is megoldást kínál.

A brit és az ír kormányok kilenc hónapos egyeztetésének az eredménye a rendezési terv, amire most DUP után a Sinn Féin is rábólintott - írja a BBC.

Boris Johnson Twitteren üdvözölte a döntést, azt írta, fontos lépést tettek meg a felek annak érdekében, hogy Észak-Írországban stabil helyi kormányzat jöhessen létre, és meg tudják kezdeni a közszolgáltatások rég várt reformjait.

A DUP és a Sinn Féin közösen gyakorolta a hatalmat Észak-Írországban a Nagypénteki egyezmény jegyében, ami harminc év után véget vetett az országon belüli háborúskodásnak.

Rovatok