Index Vakbarát Hírportál

Ki akarták rabolni a fontainebleau-i kastélyt, de már azelőtt lebuktak, hogy bejutottak volna a kastélyba

2020. január 10., péntek 19:35 | aznap frissítve

Felbecsülhetetlen értékű távol-keleti műkincseket akart ellopni egy főleg spanyolokból álló bűnbanda Franciaországban, de a spanyol és a francia hatóságok még időben meghiúsították a fontainebleau-i kastélyban lévő Kínai Múzeum kifosztására szőtt összeesküvést – írja az MTI.

A francia műkincsvédelmi nyomozóhatóság, az OCBC szerint a III. Napóleon és felesége, Eugénia által összegyűjtött kínai és sziámi műkincsek ellopását egy ázsiai – talán kínai vagy koreai – triád (maffia) megrendelésére tervezték meg.

A francia hatóságok a spanyol rendőrségtől kaptak jelzést arról, hogy egy bűnbanda a Párizs melletti kastély kirablására készülhet, a spanyol rendőrök átadták a gyanúsítottak – öt spanyol és egy ázsiai – nevét és fotóját is. Ezek birtokában az OCBC emberei napokon át megfigyelték a gyanúsítottakat, akik egy Fontainebleau-hoz közeli hotelben szálltak meg. A francia nyomozók szemtanúi voltak, amint többször is felderítést végeztek a kastélyban, bűncselekményben használható tárgyakat – maszkokat, kesztyűket, csákányokat, feszítővasakat – vásároltak.

A hatóságok december 28-án hajnalban a szálloda parkolójában csaptak le a rablókra, amint azok feltételezhetően a tervezett akció végrehajtására indultak. Autójuk csomagtartójában megtalálták a gyanús eszközöket, és előkerültek olyan fotók is, amelyek bizonyítják, hogy a kastélyban kiállított műkincsek ellopására készültek. A letartóztatottak között öt spanyol állampolgár és egy hamis papírokkal rendelkező ázsiai – talán kínai – férfi van.

A gyanúsítottak a rablás tervét tagadják, és azt állítják, hogy turistaként tartózkodtak Fontainebleau környékén, amúgy pedig hallgatnak. Egy rendőr azt mondta a Journal de Dimanche című francia lapnak, hogy a megbízás egy kínai triádtól származhatott; szerinte a kínai maffia nagyon erősen jelen van Spanyolországban és óriási anyagi erőforrásokkal rendelkezik.

Az OCBC egy magas rangú tisztje megerősítette a BBC-nek, hogy noha még semmi biztosat nem tudnak, a kínai maffia olyan nyom, amelyet komolyan megvizsgálnak. A fontainebleau-i kastélyt már 2015-ben is kifosztották, az akkor elvitt bő egy tucatnyi műkincs sosem lett meg, a francia nyomozók szerint minden bizonnyal külföldre kerültek. Az öt éve ellopott műtárgyak között volt a sziámi korona másolata, Sziám – a mai Thaiföld – királyának 1861-es ajándéka.

Rovatok