Index Vakbarát Hírportál

Újabb légicsapás volt Irakban, nyolc Irán-barát milicista halt meg

2020. január 10., péntek 13:07

Rájár a rúd az Iránhoz lojális síita milíciákra. Mert miután az elmúlt hetekben amerikai légicsapásokban elveszítették több tucat tagjukat, majd egyik fő iraki vezetőjüket, Abu Mahdi al-Muhandiszt is,

csütörtök éjjel az iraki-szír határon vadászbombázók támadták meg a Népi Mozgósítási Erők támaszpontját,

és a megsemmisült járműveken, hadianyagon és épületeken kívül meghalt az ernyőszervezet nyolc tagja is. Az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció bejelentette, hogy nem ők hajtották végre a légicsapást, így azután szinte biztos, hogy egy izraeli akcióról van szó. A londoni székhelyű, a szíriai polgárháború eseményeiről kiterjedt aktivistahálózata révén megbízható értesülésekkel rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű szervezet úgy tudja, hogy az Eufrátesz folyó határszakaszán található Abu Kamál környékén a napokban több izraeli légicsapás is történt, ezek azonban nem jártak emberáldozattal.

Az Abu Kamál iránti intenzív izraeli érdeklődés annak köszönhető, hogy a szíriai kormányerők ellenőrzése alatt álló régióban építette fel az iráni Forradalmi Gárda Kudsz elnevezésű egysége (ennek volt a parancsnoka az amerikai dróntámadásban megölt Kászim Szulejmáni) az „Ali Imám“ elnevezésű katonai bázist. A bázisnak nemzetközi elemzők szerint az a feladata, hogy megkönnyítse az Iránból Irakon és Szírián át a Hezbollah ellenőrzése alatt álló libanoni területekre tartó szállítmányok átrakodását, és rejtekhelyül szolgáljon az Irán által Aszad elnök kisegítésére rendelt síita milíciáknak. 

Azonban Izrael évek óta rajta tartja a szemét a hadiúton. Ugyanis Irán egyik fő törekvése, hogy a szövetségesei által ellenőrzött területeken keresztül minél nagyobb és fejlettebb irányítórendszerekkel rendelkező föld-föld és föld-levegő rakétákkal lássa el az Izraelt Libanon fenyegető Hezbollah síita terrorszervezetet. Ezt a célt Irán korábban a damaszkuszi reptérre érkező szállítógépekkel próbálta megvalósítani, de ahogy a szíriai kormányerők elértek az iraki határra (ráadásul a légiszállítmányokat rutinszerűen megsemmisítette az izraeli légierő), úgy helyeződött át a hangsúly a jobban álcázható teherautó-konvojokra.

(Times of Israel)

Rovatok