Index Vakbarát Hírportál

Egy hétig enyhül, de utána tovább súlyosbodhat az ausztrál tűzvész

2020. január 11., szombat 13:51

A pénteki heves szél és rendkívüli hőség után szombaton javulhatnak a körülmények a bozóttüzek oltásához Ausztrália délkeleti részén, ugyanis hűvösebb idő közeledik, írja az MTI. Az enyhe idő várhatóan kitart a jövő hét végéig, így a tűzoltók igyekszenek a lehető legtöbb helyen megmenteni a lángoktól a telkeket és a nemzeti parkokat. 

Pénteken írtunk arról, hogy Új-Dél-Wales és Victoria állam határán három nagyobb tűzfészek egyesült, a lángokkal körbevett terület nagysága pedig elérte a hatszázezer hektárt.

A két államban néhol óránkénti 90 km/h sebességű szél tombolt, a hőmérséklet pedig egyes helyeken elérte a 44 Celsius-fokot.

Shane Fitzsimmons, a helyi tűzoltóság parancsnoka azt mondta, hogy többen is megsérültek, de az első jelentések szerint lakóépületek nem vesztek oda a tűzben. Hozzátette: a jövő héten várható hűvösebb időjárástól azt várják, hogy javulnak a rendkívüli rossz körülmények. Az érintett területen azonban nincs kilátás nagyobb esőre, így a lángok ott még hetekig pusztíthatnak majd.

A kevésbé heves tűzeseteket viszont igyekeznek elhárítani: szombaton még 140 tüzet tartottak nyilván Új-Dél-Walesben, de ezek egyike sem éri el a válságos mértéket. Victoria államban is csak egy helyen rendeltek el ilyen mértékű veszélyre figyelmeztető készültséget.

A következő hét napban az előrejelzések alapján nem lesz kánikula, úgyhogy reményeink szerint vasárnap este biztonságos körülmények esetén megkezdhetjük a kontrollált égetéseket 

– mondta a Guardiannek Paul Bates, a környezetvédelmi minisztérium tisztviselője. 

Bár a tűzoltók péntek éjszaka még kemény küzdelmet vívtak a lángokkal a szabálytalan ütemben felerősödő szél miatt, szombatra a látogatókat már vissza tudták engedni Új-Dél-Wales partvidékére és a felerészben leégett Kenguru-szigetre is. 

Még hónapokig tarthat a tűzvész

A helyzet azonban az enyhülés után tovább súlyosbodhat egészen februárig, mondta Kröel-Dulay György, az MTA ökológusa szombaton az M1-nek, ugyanis hagyományosan az év első két hónapjában kapnak lángra a bozótosok Ausztráliában. Szerinte a mostani tűzvész azért súlyosabb a korábbiakhoz képest, mert az eddig nedves erdők is kiszáradtak és lángra kaphattak az elmúlt három évnyi szárazság miatt.

Az ausztrál jelentések szerint 2019 volt a legmelegebb és a legszárazabb év az ország történetében,

ami azt jelzi, hogy a globális felmelegedés hatására változik a klíma, tette hozzá Kröel-Dulay.

Az országban szeptember óta tomboló bozóttüzek mintegy kétezer otthont pusztítottak el, hatalmas kár keletkezett az élővilágban, legalább félmilliárd állat elpusztult, és sűrű füst borította be a nagyvárosokat. Scott Morrison miniszterelnököt éles bírálatok érték a hawaii nyaralása miatt, és amiatt is, mert az ausztrál kormány kételkedik a klímaváltozás szerepében a tűzvész kapcsán. Cikkeinket a témában itt érheti el:

(Borítókép: Kiégett fák az ausztráliai Mallacoota közelében 2020. január 10-én. Fotó: REUTERS/Tracey Nearmy)

Rovatok