Index Vakbarát Hírportál

Trump: Járna nekem egy Nobel-békedíj, de másnak adták

2020. január 11., szombat 12:06

Trump nagyon vágyhat már egy Nobel-békedíjra, írja a BBC, egy csütörtöki ohiói kampányrendezvényen ugyanis értetlenségét fejezte ki amiatt, mert kihagyták egy tavalyi díjból: 

Beszéljünk a Nobel-békedíjról, elmondom, mi van vele. Kötöttem egy alkut, megmentettem egy országot, és most azt hallom, hogy az ország vezetője kap egy Nobel-békedíjat az ország megmentéséért. Azt mondtam: „Mi, talán nekem is lenne valami közöm hozzá?” Naja, de tudjátok, ez már csak így van. Amíg mi tudjuk, csak az számít... Megmentettem egy nagy háborút, sőt, többet is.

Bár nem nevezte meg azt, hogy kinek a Nobel-békedíjára irigykedik, a BBC szerint az amerikai elnök Abiy Ahmed etiópiai miniszterelnökre utalt – hiszen ő az egyetlen állami vezető, aki megkapta a díjat Trump hivatalba lépése óta.

A korrupcióellenességgel kampányoló reformista Ahmed 2018 áprilisában vette át a hatalmat: beiktatása után írta alá országa a történelminek mondott kiegyezést a szomszédos Eritreával, bejelentette több ezer politikai fogoly szabadon bocsátását és több szektor megnyitását a külföldi befektetők előtt. Emellett helyreállította a sajtó szabadságát, valamint több nőt helyezett vezető pozícióba. 

Tavaly októberben nyerte el a Nobel-békedíjat az Eritreával kötött békéért, aminek létrehozásában alig volt befolyása az Egyesült Államoknak a BBC egykori etiópiai tudósítója szerint. A két afrikai országot a hírek szerint sokkal inkább segítette az Egyesült Arab Emirátusok és Szaúd-Arábia lobbitevékenysége. 

Nem ez az első eset, hogy Trump nyíltan beszél arról, milyen jól esne neki egy Nobel-békedíj, erre pedig volt is esélye az Észak-Koreával folytatott tárgyalásai miatt. Végül azonban sem 2018-ban, sem 2019-ben nem neki adták oda az elismerést, ezt pedig szóvá is tette szeptemberben:

Obamának rögtön adtak egyet, amint elnök lett, és fogalma sem volt, hogy miért kapja. És tudják mit? Ez volt az egyetlen dolog, amiben egyetértettem vele.

– idézte az amerikai elnök szavait a 444.

(Borítókép: Donald Trump az Ohio állambeli Toledóban rendezett kampányeseményen 2020. január 9-én. Fotó: Saul Loeb/AFP)

Rovatok