Index Vakbarát Hírportál

Terrorszervezetek közé sorolták a brit klímavédelmi aktivistákat

2020. január 11., szombat 14:37

Szélsőséges szervezetnek nyilvánította a brit rendőrség délkelet-angliai terrorellenes parancsnoksága (CTPSE) az Extinction Rebellion (XR) környezetvédőit, írja a Sky News.

A csoport így egy listára került például a neonáci Nemzeti Akcióval és iszlám fundamentalista terrorszervezetekkel.

A parancsnokság tanároknak és rendőröknek készítette el a tizenkét oldalas dokumentumot, hogy „megvédjék a fiatalokat és a felnőtteket az ideológiai szélsőségektől”. Az Extinction Rebellion az „elitellenes filozófiája” miatt került fel a listára, támogatói pedig „erőteljesen, érzelmektől fűtve beszélnek olyan környezeti témákról, mint a klímaváltozás, ökológia, gáz- és olajkitermelés, repülőterek bővítése, vagy a környezetszennyezés”. 

Az XR szerint a csoportra igyekeznek rásütni a terrorista bélyeget, a listázás pedig egy „szándékos kísérlet” az aktivistáik elhallgattatására:

Hogy merészelik? Gyermekek országszerte kétségbeesetten harcolnak a jövőjükért. Tanárok, nagyszülők, nővérek igyekeznek megtenni minden tőlük telhetőt erőszak nélkül, hogy a politikusok és az üzletemberek tegyenek valamit a bolygónk szörnyű állapota ellen. És ez az elit válasza.

A terrorellenes parancsnokság viszont elismerte, hogy mérlegelési hibát követtek el, és felülvizsgálják a listát: „Szeretném tisztázni, hogy nem soroljuk az Extinction Rebelliont a szélsőséges szervezetek közé” – mondta Kath Barnes főfelügyelő.

Korábban a globális klímasztrájk kapcsán írtunk az itthon is aktív Extinction Rebellion aktivistáiról: a szervezet magát  egy nemzetközi „polgári engedetlenségi mozgalomnak” hívja,  „klíma- és ökológiai vészhelyzetet” akarnak kihirdetni, és azonnali cselekvést várnak el a világ összes kormányától a klímaharcban. Részletesebben itt írtunk akcióikról:

Rovatok