Index Vakbarát Hírportál

Spanyol tolvajok kínai műkincsekre vadásztak Franciaországban

2020. január 11., szombat 17:48

Meglepően multikulti bűncselekményről adott hírt nemrég a South China Morning Post: egy kínai férfi megbízásából spanyol bűnözők akartak kirabolni a franciaországi Fontainebleau-i kastélyt, amelyben kínai műkincseket tartanak.

A kastélyban lévő műkincsek nagy része az 1890-es években került Európába, francia és angol katonák hozták el őket a pekingi Nyári Palotából. Valószínűleg ezeket akarta ellopatni a kínai származású Hu Shuoyang, aki Spanyolországban toborzott embereket. A csapatot egy "Juan a kölyök" néven elhíresült spanyol bűnöző vezette, aki már kifejezetten ismert a helyi bíróságokon, és a hatóságok szerint nyolcszázezer, azaz 267 milliárd forint értékben végezték volna el a munkát.

A francia rendőrség az Europol figyelmeztetése miatt már december 21. óta figyelte a csoportot, amióta átlépték a határt. Végigkövették ahogy a bűnözők elmennek a betöréshez szükséges fekete ruhákat, szerszámokat és baltát vásárolni. A spanyolok egy Párizshoz közeli hotelben laktak egy ideig, ahol december 26-án három kínai férfivel is találkoztak - akik közül az egyik Hu lehetett.

A hatóságok 28-án hajnalban tartóztatták le őket, aznap, amikor kirabolták volna a kastélyt. A rendőrség hat embert, vett őrizetbe, akik közül mindenki tagadja a vádakat.

Rovatok