Index Vakbarát Hírportál

Kétezer ember otthonát rombolták le Indiában

2020. január 11., szombat 17:18 | aznap frissítve

Két luxuslakóparkot is felrobbantottak szombaton Dél-Indiában, mert az építkezés során megsértették a környezetvédelmi szabályokat, írja a BBC. Az egyik tóparti felhőkarcoló felrobbantásáról látványos videó is készült:

A Legfelsőbb Bíróság még tavaly rendelte el a két lakópark lebontását, az épületek ugyanis úgy kaptak engedélyt a helyi illetékesektől, hogy nem egyeztettek előtte a tópartokat felügyelő különleges hatósággal –

holott a terület olyannyira veszélyeztetett, hogy nem is kaphatna rá senki építési engedélyt. 

Bankárok, vezető tisztségviselők és jómódú nyugdíjasok mégis több tíz- és százezer dolláros összegekért vettek lakásokat a felépült toronyházakban. A Legfelsőbb Bíróság májusi ítélete után a lakók fellebbezni akartak, de miután elvágták őket az áram- és a vízellátástól is, ki kellett költözniük az épületekből. 

Az egyik lakó elmondta, felesége és gyerekei sem mertek odanézni a robbantásnál, „annyira fájdalmas volt látni nekik azt, hogyan döntik romba az álmaikat”. Mint mondta, semmi rosszat nem követtek el, mégis el kell szenvedniük az otthonuk elvesztését. Az állam a BBC riportja szerint 35 ezer dollárnyi kártérítéssel (azaz kb. 10,5 millió forinttal) igyekezett kompenzálni a lakókat. 

ÖSSZESEN 343 LAKÁST, azaz Körülbelül kétezer ember otthonát semmisítették meg ezzel:

elsőként a H2O Holy Faith 19 emeletes tornyát robbantották fel, majd az Alfa Serene ikertornyai következtek. A szombati robbantások után pedig két másik felhőkarcolót terveznek felrobbantani vasárnap. 

Rovatok