Index Vakbarát Hírportál

Már több ezren követelik Irán legfelsőbb vezetőjének lemondását Teheránban

2020. január 11., szombat 21:51 | aznap frissítve

Több ezer ember tüntetett szombaton egész éjjel Teheránban, amely Irán legfelsőbb vezetőjének, Ali Hamenei ajatollahnak a  lemondását követeli, miután Irán elismerte, hogy saját légvédelme semmisítette meg tévedésből a Teheránból Kijevbe tartó ukrán utasszállítót, fedélzetén 176 emberrel - írja a CNN

A tüntetések négy egyetemről indultak el szombaton azután, hogy a katonaság elismerte a végzetes hibát. A tüntetők azt skandálták, hogy "halál a hazugokra" és Ali Hamenei lemondásán kívül azt is követelik, hogy teljes körűen  vizsgálják ki, hogyan hibázhatott ekkorát a katonaság. 

A rendőrség keményen lecsapott a tüntetőkre, könnygázzal oszlatták a tömeget. 

A közösségi médiában is tiltakoznak: több ezren fekete képeket töltöttek fel oldalukra gyászuk, illetve a kormány iránt érzett ellenszenvük kifejezéseként.

Letartóztatták az Egyesült Királyság nagykövetét is a tüntetésen

Az Egyesült Királyság iráni nagykövetét letartóztatták a teheráni tüntetésen szombaton - írja a BBC. Rob Macaire több mint egy órán át tartották fogva a helyi média szerint.  A brit külügyminisztérium szerint a nagykövet letartóztatása a nemzetközi jog botrányos megsértése. 

Az iráni média szerint Macaire-t kormányellenes tüntetésre való felbujtás miatt tartóztatták le, egy iráni újság képet is közölt a letartóztatott nagykövetről:

Macaire vasárnap tagadta, hogy bármilyen tüntetésen részt vett volna:

Egy, a MAU ukrán nemzetközi légitársaság lelőtt gépének áldozatai emlékére tartott virrasztásra mentem, öt perccel azután hagytam el a helyszínt, hogy egyesek elkezdtek jelszavakat skandálni"

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Donald Trump a Twitteren reagált a teheráni tüntetések hírére. Azt írta, ő már az elnöksége legeleje óta Irán bátor, de régóta szenvedő népe mellett áll és továbbra is a támogatásáról biztatta a tüntetőket. Ehhez azt is hozzátette, hogy figyeli a tüntetések alakulását és inspirálja a tüntetők bátorsága.

Ukrán elnök: Minden bűnös meg lesz büntetve

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat este videoüzetében ígérte meg, hogy gondoskodik az iráni légi katasztrófa ukrán áldozatai holttestének mielőbbi hazaszállításáról, és fogadkozott, hogy a tragédia felelősei nem kerülik el a büntetésüket - írja az MTI.

A hivatalos internetes honlapokon és több ukrán televízió által is közvetített beszédében az államfő részletesen beszámolt arról, mit tett ő maga és a kormányzat a szerda reggel bekövetkezett katasztrófa pillanatától mostanáig.

Országunk legjobb, széles körű szakértelemmel rendelkező szakértőit küldtük Teheránba

- mondta Zelenszkij és hozzátette, hogy ez a szakértői csapat, amely 45 főből áll, tovább folytatja a munkáját Iránban.

Az ukrán elnök arra is kitért, hogy üzenetének felvétele előtt telefonon beszélt Hasszan Rohani iráni elnökkel. Az ukrán elnöki hivatal által kiadott közlemény szerint a beszélgetést az iráni fél kezdeményezte. Zelenszkij szerint az iráni elnök bocsánatot kért az ukrán néptől, és kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak. A beszélgetés során megállapodtak: Rohani elrendeli, hogy az ukrán szakértőkkel együttműködve a lehető leggyorsabban azonosítsák a holtakat, és készítsék elő őket az Ukrajnába szállításra.

Megállapodtunk abban is, hogy közös munkát kezdünk a repülőgép két feketedobozának kielemzésében. Megállapodtunk a teljes jogi és technikai együttműködésben, beleértve a kártérítés kérdéseit is

- mondta az elnök.

Az ukrán kormány pénzügyi támogatást nyújt az áldozatok hozzátartozóinak, valamint megad minden segítséget ahhoz, hogy megkapják a kártérítést a légitársaságtól, a biztosítóktól, valamint Irántól - ígérte beszédében Zelenszkij.

Az ukrán elnök ezen kívül ismételt felszólította a nemzetközi közösséget, hogy "legyen egységes és kitartó a katasztrófa összes körülményének teljes és végleges kivizsgálásáig".

Visszahozom az összes elhunytat a hozzátartozóiknak és barátaiknak. Méltóképpen búcsút veszünk tőlük. Minden bűnös meg lesz büntetve

- szögezte le Zelenszkij.

A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata szerda reggel zuhant le nem sokkal felszállás után. A tragédiában 167 utas és a gép 9 fős ukrán személyzete vesztette életét. Még két utas volt ukrán állampolgárságú, a többiek további hat ország állampolgárai: irániak, kanadaiak, svédek, afgánok, németek és britek.

Irán többnapi tagadás után szombaton végül beismerte, hogy légvédelme lőtte le nem szándékosan rakétával az utasszállító gépet.

Rovatok