Index Vakbarát Hírportál

Meghalt az újfajta koronavírus első áldozata Kínában

2020. január 11., szombat 13:43

Meghalt egy 61 éves férfi járványos tüdőgyulladásban Kínában, ő az első áldozata annak a rejtélyes fertőzésnek, amiről a héten derült ki, hogy egy újfajta koronavírus, írja az AFP.

A lázzal és légzőrendszeri tünetekkel járó megbetegedéseket a kínai Vuhanban észlelték először. Bár korábban 59 fertőzöttről beszéltek, mostanra kiderült, hogy a vírust 41 ember szervezetében mutatták csak ki. Közülük halt meg csütörtökön egy ember, további hét másik súlyos állapotban van. A férfi szintén azon a halpiacon vásárolt, amit a fertőzés gócpontjaként tekintenek, és már bezártak a hatóságok.

A koronavírusok légzőszervi és hastáji megbetegedéseket okozhatnak, és cseppfertőzéssel terjedhetnek. Az atípusos tüdőgyulladás (SARS), illetve a közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes (MERS) okozói is koronavírusok, de a vuhani egészségügyi hatóságok szerint a mostani megbetegedések esetében nem a fentiek valamelyikéről van szó. Ugyanakkor a kutatók szerint a járvány tovább fog terjedni, ezért mindent meg kell tenni a fertőzöttek kiszűrése érdekében.

Hongkongban és Dél-Koreában is jelentkeztek a fertőzésre utaló tünetek olyan embereknél, akik a közelmúltban Vuhanban jártak. Hongkongban számos óvintézkedést tettek, hogy megelőzzék a járvány kitörését, többek között fertőtlenítik a Kínából érkező vonatokat és repülőgépeket.

A tüdőgyulladással járó járvány komoly aggodalmat váltott ki Kínában és Hongkongban, ahol 2002 és 2003 között a SARS-járvány következtében több mint 700 ember veszítette életét.

Rovatok