Index Vakbarát Hírportál

Trump szülinapi jókívánsága nem elég Kim Dzsongunnak

2020. január 11., szombat 17:12

Az amerikai elnök levélben kívánt boldog szülinapot Kim Dzsongunnak, aki meg is kapta a jókívánságot, de azt mondja, ennyi nem lesz elég ahhoz, hogy újrakezdjék a tárgyalásokat Észak-Korea atomprogramjáról - írja a BBC.

Kim Gegvan, az észak-koreai külügyminisztérium tanácsadója azt mondta: lehet, hogy Kim Dzsongun kedveli az USA elnökét, de sosem vezetné az országát a személyes érzelmei alapján. A tanácsadó szerint csak akkor van esély a tárgyalások újrakezdésére, ha az Egyesült Államok elfogadja Észak-Korea követeléseit.

Kim és Trump között 2018 júniusában Szingapúrban, utána pedig 2019 februárjában Hanoiban tartottak csúcstalálkozót, majd június végén egy villámtalálkozójuk is volt a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben. Ennek ellenére zsákutcába jutottak a két ország között a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről folytatott tárgyalások.

Az észak-koreai külügyi tanácsadó szerint az Egyesült Államok becsapta Észak-Koreát a 2018. évi szingapúri csúcstalálkozó óta ezért Észak-Korea számára elvesztegetett időnek nevezte az azóta eltelt másfél évet.

Kim Gegvan ezen kívül Washington kedvező válaszában. Azt mondta: jól tudják, hogy az Egyesült Államok nincs készen, és nem is áll módjában ezt megtenni. "Jól tudjuk, milyen utat kell követnünk, és a saját utunkat fogjuk járni" - tette hozzá.

Kim Dzsongun január elsején vádolta meg azzal az Egyesült Államokat, hogy önös érdekből megmakacsolta magát a nukleáris fegyverekről kezdett tárgyalásokon. Az észak-koreai vezető ekkor azt is közölte: országa rövidesen új hadászati fegyvert fog bemutatni a világnak, amellyel fokozza elrettentő erejét az amerikai "gengszter stílusú" szankciókkal és nyomással szemben.

Kim Dzsongun 2018-ban még úgy nyilatkozott, hogy Észak-Koreának a jövőben nem lesz szüksége kísérleti atomrobbantásokra és interkontinentális rakétákkal végzett kísérletekre. Az elmúlt években Észak-Korea hat kísérleti atomrobbantást hajtott végre, és több olyan rakétát lőtt ki, amelyek képeset lettek volna elérni az Egyesült Államok teljes szárazföldi területét.

Rovatok