Index Vakbarát Hírportál

Csak néhány percig tartott a fegyvercsend Líbiában

2020. január 12., vasárnap 14:37

Épphogy elfogadták a tűzszüneti megállapodást, máris annak áthágásával gyanúsítják egymást Líbiában a harcoló felek - írta meg a Reuters.

Mindezt nem sokkal azután, hogy a Halífa Haftar által vezetett Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) bejelentette: feltételesen beleegyezik, hogy vasárnap hajnali 1 óráról (közép-európai idő szerint 0 órától) határozatlan idejű tűzszünetet tartsanak a nemzetközileg elismert líbiai kormány (GNA) erőivel szemben. Néhány órával később a nemzetközileg elismert kormány nyugtázta ezt, és az első jelentések szerint a tűzszünetet egy ideig betartották.

Csakhogy a kormányerők nyilatkozata szerint a fegyverszünet életbe lépése után "néhány perccel" lövéseket rögzítettek a Salaheddin és Ain Zara nevű régiókban.

De ettől függetlenül továbbra is kiállnak a fegyvercsend mellett. Az LNA szerint viszont a GNA szegte meg a megállapodást, mindenféle fegyverrel. Hozzátette, hogy az őket támogató katonai alakulatok csak parancsra várnak. 

A tűzszünet betartatása elég nehéz, ugyanis a Líbiában harcoló csoportok szét vannak szórva. A két fél egymást milíciáknak nevezi.. 

A líbiai helyzet rendezéséért már egy ideje folynak a tárgyalások. Szombaton az Európai Tanács elnöke tárgyalt az ügyben Recep Tayyip Erdogánnal. Isztambulban Erdogan és Vlagyimir Putyin orosz elnök is találkozott. Az általuk kiadott közös közleményben fenntartható tűzszünetre szólítottak fel minden harcoló felet Líbiában január 12-én nulla órától.  

Haftar erői először - csütörtökön - elutasították ezt, az egységes kormányt vezető Fájez esz-Szarrádzs viszont elismeréssel szólt a líbiai rendezést célzó orosz-török erőfeszítésekről, és hozzátette: hogy kormánya tűzszünet bevezetésén dolgozik, és támogatja a január 19-ére Berlinbe tervezett nemzetközi konferenciát a líbiai rendezésről.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák, illetve helyi csoportok igyekeznek ellenőrzésük alá vonni. A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Haftar tavaly április 4-én indította meg csapatait Tripoli elfoglalására. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért. A Líbiai konfliktusról itt írtunk bővebben.

Rovatok