Index Vakbarát Hírportál

Kiutasítottak 21 szaúdi katonát a floridai lövöldözés miatt Amerikából

2020. január 13., hétfő 22:46

Washington kiutasít 21 szaúdi katonai ösztöndíjast a december eleji floridai lövöldözés miatt, jelentette be William Barr amerikai igazságügyi miniszter hétfőn Washingtonban az MTI beszámolója szerint. 

A floridai Pensacola haditengerészeti bázisánál december 8-án kezdett el lövöldözni egy szaúdi katona, lelőtte a helyi seriff egyik helyettesét. Nyolcan megsebesültek, a támadót pedig még a helyszínen lelőtték. A 21 éves Mohamed Száed Alsamráni a szaúdi királyi légierő tagja volt, és azon az amerikai-szaúdi közös kiképzési programon vett részt, amely keretében aktív katonákat képeznek tovább különböző amerikai katonai támaszpontokon.

Az igazságügyi miniszter arról beszélt a hétfői sajtótájékoztatón, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) bizonyítékot talált arra, hogy a szaúdi elkövetőt "dzsihadista ideológia vezérelte", amikor lövöldözni kezdett, és meggyilkolt három amerikai tengerészgyalogost. Szeptember 11-én például egy közösségi médiaoldalon azt írta, hogy "a visszaszámlálás elkezdődött", majd a hálaadás hétvégéjén ellátogatott New Yorkba, a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek áldozatainak emlékművéhez és a Rockefeller Központba is. 

A december 8-i lövöldözést az FBI azonnal terrorcselekményként kezdte vizsgálni, és Mark Esper védelmi miniszter arra utasította a hadsereg vezetőit, hogy az összes amerikai katonai támaszponton szigorítsák meg a biztonsági intézkedéseket.  

William Barr bejelentette, hogy a jövőben szigorítani fogják az amerikai kiképzésre érkező külföldi katonák előzetes átvilágítását. A nyomozás részleteit ismertetve megemlítette, hogy felkérték az Apple vezetőit, segítsenek a szaúdi férfi két okostelefonjának feltörésében. Bár az FBI - nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva - bírósági felhatalmazást is kért ehhez, a nyomozók nem férhettek hozzá a telefonok adataihoz, és az Apple-től független szakértőknek sem sikerült feltörniük a készülékeket.  Az Apple közleményben reagált a miniszter szavaira. Hangsúlyozták, a felhőszolgáltatásukban meglévő adatokkal segítették az FBI munkáját.

Rovatok