Index Vakbarát Hírportál

Hétfőtől a melegek is házasodhatnak Észak-Írországban

2020. január 13., hétfő 22:51 | négy éve frissítve

Legalizálták az egyneműek házasságát Észak-Írországban – írja a BBC.

Hétfőtől a meleg párok ugyanolyan elbírálás alá esnek, mint a heteroszexuálisak, így elkezdhetik szervezni a esküvőjüket. Ha a napokban elindulnak a regisztrációk, az első ceremóniákra várhatóan februárban kerül sor, ugyanis legalább 28 nappal a tervezett esküvő előtt kell jelentkezniük a pároknak. Az új törvény értelmében azok házasságát is elismerik hétfőtől Észak-Írországban, akik korábban már összeházasodtak egy olyan államban, amelyben eddig is összeadtak egynemű párokat.

Azok a meleg párok azonban, akik élettársi kapcsolatban éltek, nem lesznek automatikusan házasnak nyilvánítva, legalábbis most még nem; Észak-Írország hamarosan konzultációt kezdeményez a lakossággal erről, valamint az egyház szerepéről a kérdésben. Hétfőtől egyébként heteroszexuális párok is választhatják házasság helyett az élettársi kapcsolatot. 

A melegházasságot egyébként nem egészen saját ötlettől vezérelve legalizálja Észak-Írország: ez is ugyanannak a brit parlament által elfogadott törvénynek a következménye, ami miatt a világ egyik legszigorúbb abortusztörvényét is meg kellett változtatni az Egyesült Királysághoz tartozó területen.

Rovatok