Index Vakbarát Hírportál

A Kuciak-gyilkosság megrendelője 50 ezer eurót vett ki a bankból a holttestek megtalálása után

2020. január 13., hétfő 07:33

Egy nappal azután, hogy egy családi házban megtalálták Ján Kuciak oknyomozó újságíró és barátnője, Martina Kušnírová holttestét, a gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kočner nagyvállalkozó 50 ezer eurónyi készpénzt vett ki a bankból, írja a Paraméter. 

A lap szerint egy nappal korábban – tehát február 26-án, amikor a kettős gyilkosság nyilvánosságra került –, a Kuciak-gyilkosság vádlottjai, Szabó Tamás és Miroslav Marček több pénzt követeltek a megrendelőtől, ezt pedig Andruskó Zoltán és Alena Zsuzsová vallomása is alátámasztja.

Ők az ügy Kočneren kívüli vádlottjai. Alena Zsuzsová, Kočner közeli ismerőse, aki az elsőrendű közvetítő volt, Andruskó Zoltán, aki egy végre nem hajtott gyilkosság miatt tartozott Zsuzsovának, és közvetítő volt Zsuzsová és a gyilkosságot végrehajtó két másik vádlott között, Szabó Tamás, aki segítő és sofőr volt, valamint  Miroslav Marček , aki Szabó unokatestvére, az újságíró és menyasszonyának gyilkosa.

A lap szerint később, még mielőtt  Kočner börtönbe került volna csalás miatt, újra a bankban járt, akkor 300 ezer euró készpénzt vett fel.

Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és menyasszonyát nagymácsédi családi házukban lőtték le 2018. február 21-én, holttestüket február 25-ről másnapra virradó éjszaka találták meg. A gyilkosság megrendelésével Marián Kočner nagyvállalkozót gyanúsítják. Az október végén közzétett vádirat szerint Kočner, akivel Kuciak sokat foglalkozott, nem talált terhelő információkat az újságíróra, ezért juthatott arra az elhatározásra, hogy Kuciakot meg kell ölni, hogy ne közöljön róla többé semmit.

A gyilkosság hatására hatalmas tüntetések kezdődtek Szlovákiában. A tüntetéssorozatba belebukott Robert Kalinak belügyminiszter, valamint Robert Fico miniszterelnök is.

Rovatok