Index Vakbarát Hírportál

Síelő és ratrakos verekedett egy osztrák sípályán

2020. január 13., hétfő 15:09

Verekedéssé fajult egy tiroli síterepen egy pályán dolgozó ratrakos és a pályán közlekedő sítúrázók szóváltása, este 11 órakor, az éjszakai sötétben és a fejlámpák fénye előtt, írja a sielok.hu. A Rangger Köpf üzemeltetői szerint egyre több negatív esettel kell megbirkózniuk a ratrakosokonak az éjszakai munkájuk során.

A szaklap szerint a ratrakos este 11 óra körül végezte a munkáját, amikor három sítúrázó jött szembe vele a még nem ratrakolt pályarészen. A ratrakos kiszállt a járműjéből és megpróbálta elmagyarázni az éjszakai sítázás/síelés veszélyeit, különös tekintettel arra, hogy a meredek szakaszon drótkötéllel kell felhúzni a ratrakot. Minden évben számos baleset történik ugyanis az Alpokban, amikor a (gyakran ittas) síelők a késő éjszakai sötétségben csúsznak le, és nem veszik észre a pálya felett kifeszített ratrakot tartó vastag drótkötelet. 

Kiderült, hogy a tiroli pályára már kihelyezték a ratrakot felhúzó drótkötelet, de még nem használták, vagyis szerencsére nem feszítették meg. Az egyik ratrakos észlelte a sítúrázókat és megkérte a kollégáját, hogy tájékoztassa a sítúrázókat, hogy különösen óvatosak legyenek a lecsúszásnál. Így érkezett oda a kolléga a ratrakkal és ezután készült a lenti videófelvétel, amin látszik a teljes verekedés: 

A síterep üzemeltetője elmondta, hogy a verekedő sítúrázó vasárnap felhívta a ratrakost és elnézést kért tőle. A síterep ezzel elintézettnek látta az ügyet és nem tesz feljelentést.

A síterep üzemeltetői szerint egyre gyakoribbak az összetűzések a ratrakosok és a sítúrázók között. A ratrakosok amúgy is komoly lelki teher alatt dolgoznak. Attól félnek, hogy komoly sérülést okozhatnak annak, akit nem vesznek észre munkájuk során. Ezt a pszichés állapotot még csak fokozza egyes sítúrázók agresszív viselkedése.

Rovatok