Index Vakbarát Hírportál

Kilométerekről is látni lehetett a felrobbant spanyol vegyi üzemből felcsapó lángokat

2020. január 14., kedd 20:29 | aznap frissítve

Legalább négyen megsérültek a spanyolországi Tarragona közelében, ahol felrobbant egy vegyi üzem – írja az MTI. A tűzoltók nagy erőkkel vonultak ki a robbanás helyszínére, ahol azt is megállapították, hogy az egyik sérült állapota súlyos.

FRISSÍTÉS: Időközben kiderült, a robbanásnak egy halálos áldozata is van, a hatóságok pedig egy eltűnt személyt keresnek. A halálos áldozatra nem a gyár területén, hanem egy közeli házban bukkantak, amely részben beomlott, feltételezhetően a robbanás erejétől.

A külterületen található gyárat kora este óriási robbanás rázta meg, ezután az épületből feketén gomolygó füst és lángok csaptak fel, amit kilométerekről is látni lehetett.

A polgári védelem arra szólította fel a közelben, La Canonge és Vila-Seca településen élőket, hogy elővigyázatosságból ne nyissanak ablakot, és ne tartózkodjanak a szabad levegőn. Később azt közölték: a levegőbe került anyagok nem mérgezők, viszont irritálhatják a nyálkahártyát és hányingert okozhatnak.

A robbanás okát egyelőre nem tudni pontosan. Az üzemben nagy mennyiségben állítanak elő etilén-oxidot, amelyet egyebek mellett fagyállókban, oldószerekben, festékekben, műanyag termékekben alkalmazott propilén-glikol készítésénél használnak.

A környéken időközben helyreállt az átmenetileg felfüggesztett vasúti közlekedés és korlátozott autóforgalom is.

Rovatok