Index Vakbarát Hírportál

Ezer euró volt egy sikeres vizsga az eszéki jogi karon

2020. január 14., kedd 12:28

Vesztegetés miatt szabadságvesztésre ítélték az Eszéki Tudományegyetem Jogi Karának három professzorát, ismertette a december közepi horvátországi ítéletet a Jogifórum. A portál szerint a bírósági eljárás során beigazolódott, hogy a korrupció az egész eszéki jogi kart átszőtte.

A 17 vádlottas ügy vádirata szerint a professzorok többnyire ezer eurót kaptak a vizsgákért, ám az ügyészség szerint volt olyan vállalkozó, aki irodafelújítást és klímát adott a sikeres vizsgáért. Szintén a vádirat szerint voltak olyan hallgatók is, akik egyes tantárgyakat vizsga nélkül teljesítettek, cserébe pénzel, ajándékokkal és különféle szolgáltatásokkal fizettek.

A nyomozás során titkosszolgálati módszereket is bevetettek, a közvetítők és a professzorok közötti telefonbeszélgetéseket hallgattak le. Így az eljárás végén a a Zágrábi Megyei Bíróság 

A  24sata.hr eredeti tudósítása szerint a vádlottak között volt a jogi kar volt dékánja, Igor Bojanić is, akit ugyanakkor vádalkuval 1 év közmunkára ítéltek. Az ügy pikantériája, hogy Bojanić szakterülete a korrupció elleni küzdelem, kodifikátorként ráadásul tagja volt továbbá a horvát büntető törvénykönyv változtatásán dolgozó csoportnak, jegyezte meg a Jogifórum.

Egy másik vádlott, Srećko Jelinic a Hágai Törvényszékkel való együttműködési hivatalban, valamint alkotmánybírói jelöltként és az összeférhetetlenség megelőzésével foglalkozó bizottságban is dolgozott.

Nagyon aggasztó jelenég, hogy már az egyetemeken is jelen van a korrupció. Az is aggasztó, hogy egyes szülők és diákok ezt teljesen normálisnak tekintik

mondta a Zágrábi Megyei Bíróság bírája, Rahela Valentic a jogerős ítélet indoklásakor.

Rovatok