Index Vakbarát Hírportál

40 aradi diák került kórházba egy rovarirtás után

2020. január 14., kedd 14:00

Negyven aradi diák került kórházba az Adam Müller Guttenbrunn Elméleti Líceum általános iskolai tagozatán pénteken végzett fertőtlenítés, rovar- és rágcsálóirtás nyomán jelentkezett tünetekkel, írja a Maszol.ro. Az iskolában felfüggesztették a tanítást.

A rendőrség gondatlanságból elkövetett testi sértés, magánokirat-hamisítás, hamis okirat tudatos felhasználása és mérgező anyagokkal való visszaélés gyanújával indított eljárást.

Az első 7 gyerek a hétfői tanítás után lett rosszul, vörös kiütések jelentek meg az arcukon, rosszullétre, hányingerre panaszkodtak, többen hánytak is, és nehezen kaptak levegőt. Éjszakára 32-re nőtt a megbetegedett gyerekek száma, mindannyian 6-7. osztályos tanulók. Kedd reggelre újabb 8 gyerek került a sürgősségi kórházba. Volt, aki olyan rosszul volt, hogy oxigénmaszkot kellett ráadni, hogy lélegezni tudjon. Kedden koradélutánra már csak 14 gyereket tartottak bent a kórházban. A lap szerint a szülők arra panaszkodtak, hogy az irtás után ragacsosak voltak a padok és az iskolai székek.

A fertőtlenítést végző vállalkozás, egy Hunyad megyei székhelyű cég az iskolát fenntartó önkormányzat által szervezett versenytárgyaláson nyerte el a megbízást. A tömeges megbetegedés után riasztották a közegészségügyi igazgatóságot és a megyei katasztrófavédelmi felügyelőséget is, amely vegyi-bakterológiai csoportját küldte a helyszínre. A mérőműszerek azonban semmit nem mutattak ki az osztálytermek levegőjében, a padokról és más tárgyakról vett mintákat még elemzik. 

A szülők körében azért is nagy volt a riadalom, mert tavaly novemberben egy temesvári tömbházban két kisgyermek és egyikük édesanyja életét vesztette egy végzetes rovar- és rágcsálóirtás következtében. Utóbb kiderült, hogy a fertőtlenítést végző cég a feketepiacról szerezte be a gabonatárolók rágcsálóirtásához használatos vegyszereket, és túl nagy dózisban alkalmazta, és az így képződő mérges gáz vezetett a tragédiához. A temesvári eset után országszerte vizsgálatokat rendeltek el a rágcsálóirtó cégeknél, és a közel 350 vizsgálat után több mint 50 esetet bűncselekménynek nyilvánítottak a hatóságok a veszélyes vegyszerek használata miatt.

Rovatok