Index Vakbarát Hírportál

Mégsem lesz XVI. Benedek a cölibátust éltető könyv szerzője

2020. január 14., kedd 16:27 | aznap frissítve

Mégsem fog szerzőként szerepelni a nyugalmazott XVI. Benedek pápa neve azon a könyvön, ami a papi nőtlenség évszázados intézménye mellett érvel – írja a CNN

A könyvet a korábbi hírek szerint XVI. Benedek és Sarah bíboros együtt jegyezték volna szerzőkként. Az írás szerdán fog megjelenni Franciaországban, és a cölibátust mint a papi hivatáshoz szükséges, Istennek való teljes odaszentelődés képességét védi. Az előzetesen megjelent részletek alapján a bíboros és a nyugalmazott pápa együtt vallja benne, hogy „nem maradhatnak csendben”, mivel a Vatikán fontolgatja, hogy bizonyos esetekben házas férfiakból is lehessen pap.

A cölibátus azért számít aktuális témának a katolikus egyházban, mert Ferenc pápa iránymutató dokumentum kiadására készül a tavaly októberben, a Vatikánban rendezett pánamazóniai püspöki tanácskozás (szinódus) témáiról. A szinódus záródokumentuma többek között felvetette a rendkívüli paphiánnyal küzdő amazóniai régióban olyan nős férfiak pappá szentelését, akik már állandó diakónusként szolgálnak.

A szentszék közleménye szerint egyébként a jelenlegi pápa, Ferenc nem akarja eltörölni a cölibátust. 

A nyugalmazott pápa állítólag csak olvasásra adta át a papi nőtlenségről írt vázlatait Sarah bíborosnak, de nem tudott arról, hogy ezek egy könyvben kiadásra is kerülnek majd – írja az MTI vatikáni tudósítókra hivatkozva.

Sarah bíboros kedden a Twitteren jelentette be, hogy a könyv megjelenése körüli viták miatt úgy döntöttek, hogy csak a bíborost tüntetik fel szerzőként, a nyugalmazott XVI. Benedekre pedig „közreműködőként” fognak hivatkozni, de a könyv szövegén nem változtatnak. 

A bíboros ugyanakkor „súlyos rágalmazásnak” nevezte a feltételezést, miszerint megkerülte XVI. Benedek pápát. Három, XVI. Benedek által aláírt levelet is közölt, amelyekben a nyugalmazott pápa az utóbbi hónapokban rábólintott írása végső változatára. Sarah bíboros, aki az Istentiszteleti Kongregáció prefektusa, ezen kívül a Ferenc pápa iránti abszolút hűségét is hangsúlyozta.

Rovatok