Index Vakbarát Hírportál

Már meg is van Oroszország új miniszterelnöke

2020. január 15., szerda 17:35

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szövetségi Adószolgálat elnökét, Mihail Misusztyint javasolja miniszterelnöknek a szerdán lemondott Dmitrij Medvegyev helyére – írja a rezsimhez közel álló Russia Today. Az 53 éves közgazdász 2010 óta vezeti az orosz adóhivatalt, és elfogadta a munkamegbeszélésen tett ajánlatot.

Medvegyev és kormánya két órával azután állt fel, hogy Vlagyimir Putyin nagyívű államfői beszédet intézett a törvényhozáshoz, melyben bejelentette a hatalmi struktúra átalakítását. Putyin közölte, hogy a jövőben erősebb parlamentre van szükség, melynek jogosítványait a kormány kialakításában és a kormányzat politikájába való beleszólásban is erősíteni akarja. Egyébként a Kreml sajtószolgálata szerint az utóbbi húsz évben Putyin mellett dolgozó Medvegyevnek is megtalálták az új helyét: az elnök által vezetett orosz biztonsági tanács elnökhelyettese lesz.

A jelenlegi orosz közjogi rendszerben a kormány az elnöknek felel, de a jövőben a törvényhozás a kormányfő és a kormány tagjainak kiválasztásában is „alapvető szerepet“ kapna, az általuk megszavazott személyeket az elnök köteles lesz beiktatni.

Rovatok