Index Vakbarát Hírportál

Volt uniós diplomata kémkedhetett Kínának

2020. január 15., szerda 19:27 | négy éve frissítve

A kínai állambiztonsági minisztériumnak folytatott kémkedés gyanúja miatt tartottak házkutatásokat szerdán Németországban és Belgiumban – írja az MTI a Spiegelre hivatkozva. A lap szerint folyamatosan téma Kína vehemens kémkedése Európában és Németországban is, mégis ritkán eredményesek a nyomozók Peking titkosszolgálatával szemben. A volt uniós diplomata és társainak ügye ezen kevés esetek egyike lehet, ha beigazolódik a szövetségi legfőbb ügyészség gyanúja.

Peter Frankék, azaz pontosabban a német szövetségi legfőbb ügyészség egy volt európai uniós (EU-) diplomata és egy ismert német lobbicég két munkatársa ellen indítottak eljárást. Az állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes hatóság szerint két gyanúsított magánjellegű és üzleti információkat juttatott el a kínai állambiztonsági minisztériumhoz, a harmadik gyanúsított pedig kifejezte készségét az együttműködésre.

Szerdán egyszerre kilenc helyszínen, lakásokban és irodákban tartottak házkutatást, többek közt Berlinben, Bajorország és Baden-Württemberg tartományban és Brüsszelben.

Az ügy középpontjában álló gyanúsított korábban a brüsszeli központú

dolgozott, mindkét intézménynél magas beosztásokban. EU-s pályafutását 2017-ben zárta le, és elhelyezkedett az ügyben érintett lobbicégnél, amelynek ügyfelei közé német nagyvállalatok is tartoztak. Ugyancsak 2017-től juttatott el információkat feltételezett kínai tartótisztjének, és beszervezte a két másik gyanúsítottat – áll a beszámolóban. A lobbicég szerint a munkatársuk szigorúan tagadja az ellene felhozott vádakat.

A szövetségi legfőbb ügyészség a Der Spiegel értesülését részben megerősítve közölte, hogy kémkedés gyanúja miatt nyomoznak három ember ellen, és az eljárás részeként szerdán több helyszínen házkutatást tartottak. De további részleteket nem árultak el.

Rovatok