Index Vakbarát Hírportál

Egy friss jelentés megerősítette, hogy Trump törvényt sértett az ukrán segélyek visszatartásával

2020. január 16., csütörtök 19:07 | négy éve frissítve

Törvényt sértett Donald Trumpt, hogy visszatartotta a szövetségi segélyeket Ukrajnától, állapította meg a Kormányzati Ellenőrző Hivatal (Government Accountability Office) nevű amerikai szervezet a New York Times cikke szerint. 

A szervezet szerint a Fehér Ház Igazgatási és Költségvetési Hivatala jogellenesen tartott vissza 400 millió dollárt, miután a Kongresszus megszavazta annak kifizetését. A döntést a jelentés szerint személyesen Donald Trump hozta meg, annak ellenére, hogy munkatársai figyelmeztették ennek törvénytelenségére. 

A hivatal határozottan visszautasította a jelentés megállapításait. „Nem értünk egyet a GAO véleményével” – mondta Rachel Semmel, a hivatal szóvivője. Szerinte az Igazgatási és Költségvetési Hivatal rendszere biztosíték arra, hogy az elnök prioritásának és a törvénynek megfelelően költsék el az adófizetők pénzét. 

Chris Van Hollen, Maryland szenátora nagy elégedettséggel fogadta a hírt, és bombabiztos jogi véleménynek nevezte a GAO jelentését. Szerinte ez vitathatatlanul feltárja a Trump-adminisztráció törvénytelenségét, és bizonyítékokkal támasztja alá, hogy az elnök maga adott parancsot az illegális tettre. 

A GAO riportja fontos bizonyíték lehet az elnök elmozdítására indított impeachment eljárásban is, amely épp szerdán lépett az utolsó szakaszábaNancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke megnevezte az úgynevezett impeachment-menedzserek csoportjának tagjait, majd a képviselőház megszavazta a Trump elleni vádpontok átküldését a szenátusba, mely várhatóan a jövő héten dönt majd az elnök elmozdításáról.

Azzal vádolják Donald Trumpot, hogy tavaly nyáron a szövetségi segélyek visszatartásával próbálta zsarolni az ukrán elnök Zelenszkijt, hogy Kijev korrupciós vádakkal kompromittálja a legesélyesebb demokrata elnökjelöltet, Joe Bident, akinek az egyik fia egy ukrán energiacég igazgatótanácsának volt a tagja. A másik vádpont az, hogy az elnök kormányzati szerveket és tisztviselőket utasított arra, hogy ne segítsék a felelősségre vonására irányuló kongresszusi vizsgálatot.

Rovatok