Index Vakbarát Hírportál

Kártérítést követelnek Irántól a lelőtt repülőgép áldozatainak országai

2020. január 16., csütörtök 18:37 | négy éve frissítve

Ötpontos követeléscsomagot fogalmaztak meg Iránnal szemben azoknak az országoknak a külügyminiszterei, amelyeknek állampolgárai a múlt héten Teherán közelében lelőtt ukrán utasszállító repülőgépen utaztak. Nagy-Britannia, Kanada, Svédország, Ukrajna és Afganisztán külügyminisztere csütörtökön Londonban tanácskozott.

A politikusok összeállítottak egy intézkedés- és követeléscsomagot, amelynek fő pontjai között szerepel, hogy Iránnak maradéktalanul felelősséget kell vállalnia a gép lelövéséért, és el kell ismernie az áldozatok családjaival szembeni kötelezettségeit.  A dokumentum szerint ebbe beletartozik a kártérítési kötelezettség is – írta az MTI. 

A közös nyilatkozat követeli emellett, hogy Irán tegye lehetővé a teljes körű, minden akadályoztatástól mentes konzuli szolgáltatások ellátását az aláíró országok illetékeseinek Irán egész területén.

A csoport tagjai felszólítják Teheránt arra is, hogy az áldozatok azonosítását az őket megillető emberi méltóság, az áttekinthetőség, valamint a nemzetközi előírások tiszteletben tartásával végezze el, és az elhunytak hazaszállítását a családok kívánságának megfelelően minden esetben biztosítsa.

A csütörtöki londoni nyilatkozatot aláíró öt ország emellett olyan alapos, független és átlátható, a nemzetközi polgári repülésügyi előírásoknak megfelelő nemzetközi vizsgálatot követelt, amelyben az áldozatok országai is részt vehetnek.

A közleményben az országcsoport követeli azt is, hogy a felelősöket független bűnügyi vizsgálatot követően átlátható, pártatlan, a nemzetközi eljárási és emberi jogi normáknak megfelelő igazságszolgáltatási eljárásban számoltassák el.

Az iráni Forradalmi Gárda légvédelme a múlt héten tévedésből lőtte le az ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó Boeing 737-esét. A gépen 176-an utaztak, mindannyian meghaltak.

Rovatok